Itt a Panasonic Europe fenntarthatósági nyilatkozata

A Panasonic új célkitűzéseket fogalmazott meg a környezeti teljesítményre és a társadalmi felelősség vállalási kezdeményezésekre vonatkozóan.

 

A fák adják a mintát a jövő városainak (fotó: Panasonic)
A fák adják a mintát a jövő városainak (fotó: Panasonic)

 

A Panasonic Europe nyilvánosságra hozta új, az európai üzletpolitikára érvényes Fenntarthatósági Nyilatkozatát és társadalmi felelősségvállalási irányelveit, és ezzel elkötelezte magát amellett, hogy üzleti tevékenységét egy fenntarthatóbb társadalom megteremtésének szolgálatába állítsa.

A Fenntarthatósági Nyilatkozat a Panasonic új márkaüzeneteit hozza egységes platformra – mint amilyen ‘A Better Life, A Better World’ és egy sor társadalmi felelősség vállalási kezdeményezés –, hogy ezzel is hozzájáruljon a környezetvédelmi és szociális célok teljesüléséhez. A Panasonic, a társadalomért és a környezetért érzett felelőssége tudatában vállalta, hogy környezetvédelmi és közösségi céljait 2016 márciusára teljesíti. Az Európai Fenntarthatósági Nyilatkozat összhangban van a Panasonic globális fenntarthatósági irányelveivel, amelyeket a cég az elmúlt hetekben ismertetett.

A Panasonic, összhangban eddigi erőfeszítéseivel, amelyek a környezeti szempontból fenntartható termékek és üzleti modell létrehozására irányultak, elhatározta, hogy az érintettjeivel és üzleti partnereivel együttműködésben a teljes értékláncán belül csak olyan termékeket állít elő és szolgáltatásokat kínál, amelyek a fenntartható működést szolgálják. A Panasonic különböző, energiagazdálkodási műszaki megoldásaival ugyancsak elkötelezte magát a természetes erőforrások és kémiai anyagok hatékony felhasználása, a szén-dioxid- és hulladékkibocsátás csökkentése mellett, amelyek az EU-20-20-20 stratégia megvalósulását támogatják. Mindezeken túl, a Panasonic a fiatalabb generációk természettudatos neveléséből is kiveszi a részét, továbbá olyan vállalati kultúrát épít, amelyben változatos munkavégzési módokat tesz lehetővé.

„Üzleti modellünkkel összhangban, olyan termékeket fejlesztünk – például napelemeket és akkumulátorokat – amelyek környezeti szempontból maguk is fenntarthatóak. Az olyan vállalatok számára, mint a miénk, különösen fontos a fokozott felelősségvállalás az üzleti tevékenységünk okozta környezeti és társadalmi hatásokért – mondta Laurent Abadie, a Panasonic Europe vezérigazgatója – “A Panasonic azóta támogatja a környezetvédelem ügyét és a közösségi kezdeményezéseket, amióta alapítónk, Konosuke Matsushita 1932-ben megfogalmazta a vállalat küldetését. Az új Fenntarthatósági Nyilatkozatunk az akkor megfogalmazott, és a vállalat legalapvetőbb üzleti filozófiájában gyökerező elveket fogalmazta újra.”

A Panasonic egy sor feladatot határozott meg, hogy teljesíteni tudja a Fenntarthatósági Nyilatkozatban lefektetett végső célokat. 2016. március 31-re a Panasonic termékei több mint 80 százalékát a legmagasabb két energiaosztály valamelyikébe kívánja besoroltatni. A Panasonic termékeinek körülbelül 68 százaléka jelenleg is megfelel ezen két energiaosztály követelményeinek, így a 2016-ra kitűzött cél reálisan teljesíthető.

Az elmúlt három év során a Panasonic 17 000 tonnával csökkentette a működéséből származó szén-dioxid-kibocsátását. A vállalat EU-20-20-20 stratégiáját támogató politikájával összhangban, a Panasonic további 10 000 tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkentés mellett kötelezte el magát Európában.

A Panasonic a hulladék újrahasznosítási arányt 99 százalék fölé tervezi emelni minden európai gyárában, és a nyersanyag-felhasználás arányában 5 százalékkal tervezi csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét.

A Panasonic vállalati filozófiája szerint „az ember a termék előtt áll”, ezért a vállalat egy jóval rugalmasabban alkalmazható és változatosabb munkaszervezeti modellt vezet be. Az elkövetkező három évben a cég ezt a modellt kívánja meghonosítani európai kereskedelmi és üzleti támogatást végző szervezeteiben.

A környezetvédelmi célkitűzéseken túl, a Panasonic egy fenntarthatóbb társadalmi modell megteremtését is támogatja a nevelésen keresztül. 2010 óta 200 000 gyerek vett részt a Panasonic Kölyöksuli környezetvédelmi oktatóprogramjában.

Az új Fenntarthatósági Nyilatkozat a korábbi teljesítményt felülmúlva azt a célt tűzte ki, hogy 2016 márciusára több mint 300 000 gyermek ismerkedjen meg a Panasonic oktatási programjával. Ennek érdekében, a vállalat számos workshop-ot rendez a berlini IFA 2013 kiállítással egy időben, amelyen több mint 120 gyermeknek adja meg a lehetőséget arra, hogy megismerkedjen a környezetbarát műszaki megoldásokkal – például hibrid játékautókat és LED égőket szerelhetnek össze.

Az iskoláinkban zajló környezeti nevelés azt a célt szolgálja, hogy a benne résztvevő gyerekek a jövő környezetvédelmi kihívásaira találják majd meg felnőttként a választ – mondta el Laurent Abadie. Örömmel szerveztük meg az IFA kiállításra ezeket a workshopokat, amelyek nagyszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy a gyerekekkel játékos ugyanakkor informatív módon értessük meg, melyek azok a kihívások, amelyekkel a társadalmainknak a jövőben szembe kell nézniük.

A Panasonic Európai Fenntarthatósági Nyilatkozata és társadalmi felelősségvállalási stratégiája 2013. szeptember 5-től szolgálja az egész vállalatcsoporton belül a fenntartható üzletstratégia megvalósítását.

Forrás: IP

Leave a Comment