Így lehet megduplázni a magyar szoftverexportot

Képzéssel, a magyar kkv-k piacbővítésének állami ösztönzésével, az innovatív termékfejlesztés támogatásával, valamint exportképes start-up cégek létrehozásával duplájára növelhető a jelenleg mintegy 180 milliárd forintos magyar szoftverexport – állítja a szoftverforgalmazással foglalkozó XAPT-csoport az MTI-hez eljuttatott közleményében.

software export
Tájékoztatásuk szerint a magyar szoftverexport növelésének feltétele továbbá a duális egyetemi képzés megvalósítása mellett a szakemberképzés mennyiségi növelése a felsőoktatásban és a szakképzésben egyaránt.

A közlemény idézi Schvarcz Zoltánt, az XAPT elnökét, aki elmondta: a teljes, mintegy ezer milliárd forint értékű magyarországi informatikai és távközlési (IKT) exportból körülbelül 180 milliárd forintot tesz ki a szoftver és IKT szolgáltatás export, ami szinte teljes egészében hazai hozzáadott értéknek minősül. Magyar szellemi teljesítményről van szó, amelyet a vállalatok meghatározóan import nélkül állítanak elő, kizárólag az emberi munkára alapozva.

A szoftverexport-piac további növekedése a hazai export volumenét a lehető legkisebb ráfordítással lenne képes tovább növelni – véli Schvarcz Zoltán, aki az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) nagyvállalati tagozatának vezetője is. Az IVSZ szerint megfelelő fejlesztéspolitikai és exportprogram segítségével a 180 milliárd forintos szoftverexport-piac 5 év alatt megduplázható, és legalább 10 000 munkahely teremtésével járna.

Jelenleg a hazai IKT szektorban foglalkoztatottak aránya alapján – ez mintegy 150 000 főt jelent – Magyarország a harmadik helyen áll az Európai Unióban. Ezen belül a szoftverexport területén foglalkoztatottak száma meghaladja a tízezer főt. Miután nagy munkaintenzitású tevékenységről van szó, a szektor jelentős további foglalkoztatási lehetőséget rejt magában – mutat rá a közlemény.
A 2000-ben alapított, budapesti székhelyű XAPT-csoport a világ minden kontinensén képviselteti magát, irodával rendelkezik jelenleg Magyarországon, Romániában, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Az XAPT-csoport közel 300 főt foglakoztat.

Forrás: IP

Leave a Comment