Hong Kongban végeztek először 3D-s szemműtétet

Egy ázsiai szemész professzor végezte el az első, 3D technikával támogatott hályogműtétet a Hong Kong-i Szemklinikán.

truevision surgical

 

Clement Tham professzor egyike a világ legelismertebb, és leginnovatívabb szemészeinek. A professzor most egy 3D-s headszettet használva, műtéti körülmények között is kipróbálta a TrueVision 3D speciális sebészeti rendszerét.

Mint arról az SFGate a napokban beszámolt, a műtétet még tavaly decemberben végezték el a Hong Kong-i szemklinikán. A TrueVision 3D vizuális és irányító platformját alkalmazták arra, hogy valósidőben, nagyfelbontásban jelenítsék meg egy háromdimenziós képernyőn a mikrosebészeti eljárást.

A TrueVision egy sztereoszkópikus, nagyfelbontású megjelenítő rendszert alkotott, amelynek segítségével a sebészeti beavatkozások során egy 3D laposképernyőn az orvosok folyamatosan figyelemmel követhetik a műtéti területet. A Tham professzor által is használt rendszert a hályogműtét mellett több más operációnál – így szaruhártya és retinaműtétnél – is használhatják. A fejlett technológiának köszönhetően a műtőben nem csupán jól láthatóvá tehetik a mikrosebészeti területet, de rögzíthetik és vissza is játszhatják a műtétet, amelynek köszönhetően rendkívüli oktatási lehetőségeket nyit meg a TrueVision platformja.

Tavaly december óta Tham professzor már nyolc esetben alkalmazta a TrueVision 3D sebészeti rendszerét. Tapasztalatai szerint a 3D megoldás a korábbiaknál sokkal “kellemesebb” műtéti körülményeket tesznek lehetővé. A platform egyik előnye, hogy a megszokottnál kényelmesebb testtartásban végezheti az orvos a beavatkozást, amelynek előnye hatványozódik, ha például egy műtét valamiért elhúzódik.

Ezen kívül a fejlett technológiának köszönhetően az orvosok magas színvonalú és biztonságos műtéteket végezhetnek. A rendszerben a legnagyobb lehetőség az olyan új, számítógépvezérelt 3D-s alkalmazásokban rejlik, mint az első bemetszés optimalizálása, a tórikus lencse beállítása, vagy a limbus környéki pihentető bemetszések (LRI).

Forrás: 3Dportal.hu

Leave a Comment