HITA: kihívások előtt a magyar kutatási műszeripar

Jelentős kihívások előtt áll a magyar kutatási műszeripar, ezért rendezett beszállítói konferenciát a területen érdekelt vállalkozások számára a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fizikai Kutatóközpontja szerdán Budapesten.

European-Spallation-Source

 

A HITA közölte: az Európai Unió legnagyobb kutatási infrastruktúra beruházásához, a svédországi Lundban épülő Európai Neutronkutató Központhoz kapcsolódóan szervezték az ESS (European Spallation Source) beszállítói fórumot. Az ESS-ben való részvételt a magyar iparág szereplői fontosnak és jó referenciának tekintik.

Az ESS az Európai Unió egyik legjelentősebb kutatási infrastruktúra projektje. A neutronszórás ugyanis egyre nagyobb teret kap a leggyorsabban fejlődő kutatási ágazatokban a hidrogén, illetve a mágneses szerkezetek megfigyelhetősége miatt. Így a rendkívül fontos biológiai, biotechnológiai kutatásokban – például egészségtudományok, élelmiszerbiztonság – vagy az energetikában, továbbá az anyagtudományok és az infotechnológia területén kap fontos szerepet. Ezért világszerte jelentős beruházások folynak új neutronforrások és mérőállomások létesítésére.

A közlemény hivatkozik Kokas Tamásra, az ESS beszállítói konferencia házigazdájára, a HITA beszállítói osztályának vezetőjére, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a HITA támogatja a magas hozzáadott értékű kutatás-fejlesztési cégek beszállítóvá válását a hazai és a nemzetközi piacon.

A fórumon részt vett Mezei Ferenc Széchenyi-díjas akadémikus, az ESS projekt fizikai koncepciójának megalkotója, aki az ESS műszaki igazgatója. A professzor elmondta, a magyar neutronkutatásnak több világszinten is kiemelkedő eredménye van. Az ESS-ben való részvétel az egyetlen olyan nemzetközi kutatási infrastruktúra terület, amelynek a csillebérci neutron-központ révén európai rangú magyar bázisa és kimagasló szellemi-tudományos potenciálja van.

Kifejtette, itt a technológiai transzfer révén az elmúlt 20 évben felépült egy számottevő high-tech ipari kapacitás. A területen működő műszergyártással foglalkozó cégek elmúlt 12 éves forgalma 10 milliárd forint volt. Most az induló ESS beruházás révén az exportárbevétel a többszörösére is növekedhet.

Az ESS Európai Neutronkutató Központ alapkövét ez év júniusában teszik le, az 1,8 milliárd eurós beruházás első tenderfelhívásai márciusra várhatók. A magyar vállalatok, az előzetes becslések alapján, a kutatóintézetekkel mintegy 15-18 milliárd forintnyi beszállításra pályázhatnak.

Az egyeztetések megkezdődtek a projektben való magyar részvételről a magyar és a svéd kormány képviselői között. A magyar érdek az, hogy az ország legalább 1 százaléknyi részesedéssel vegyen részt az ESS projektben – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Leave a Comment