Hilase: világszinten tudjuk mérni a kénhidrogént

A Hilase Kft. által kifejlesztett nagypontosságú, kénhidrogén tartalmat mérő műszerrel megtöbbszörözte bevételeit és nemzetközi elismertségre tett szert. A műszer továbbfejlesztésével a Hilase Kft. 2013-ban elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség különdíját.

oilA Hilase, a Szegedi Tudományegyetem, a MOL Nyrt. és a VIDEOTON Holding Zrt. közreműködésével kifejlesztett kénhidrogén mérő műszerének mérési pontosságát oly mértékben sikerült feljavítania, ami alkalmassá tette azt az EU elvárás szerinti megengedett 3,5 ppm (5 mg/m3) maximalizált kénhidrogén tartalom meghatározására is. A létrehozott mérőműszer kielégíti a földgázipar egyre szigorodó kénhidrogén-tartalomra vonatkozó előírásaihoz kapcsolódó mérési feladatok követelményeit. A kialakított mérőműszer emberi közreműködés nélkül, folyamatosan szolgáltatja a nagy pontosságú mérési adatokat zord ipari környezetben is.

Az elnyert támogatással kompakt, alacsony üzemeltetési költségű, nagypontosságú, az EU által megengedett határkoncentrációnál tízszer jobb határérzékenységű (0,3 ppm) mérőműszer fejlesztettek ki. Ezek a kiemelkedő tulajdonságok tették lehetővé a fotoakusztikus elven alapuló kénhidrogén tartalom mérőműszer elterjedését a világon.

A fotoakusztikus elv -hihetetlen mértékben leegyszerűsítve- olyan, mint amikor egy kút fenekének a mélységét szeretnénk megmérni: beledobunk egy követ és hallgatózunk. A leeső kő koppanásának, vagy csobbanásának idejéből kiszámítható a mélység. A Hilase műszere meghatározott frekvenciájú lézerrel “birizgálja” a gázkeveréket, és a lézer és a kénhidrogén molekulák ütkötésének “sustorgását” mikrofonnal érzékelik.

Miközben 2009 végéig még csak öt műszert értékesített a Hilase, jellemzően hazai piacon, 2013-ra már összesen több mint negyven, átlagosan hatmillió forintba kerülő darabot adtak el a világpiacon. Számos mérőműszerük működik tengeri, illetve szárazföldi olajfúrótornyon, nyolc darab mérőműszerünk finomítóba került, két műszert olaj- és földgáziparon kívüli alkalmazásokhoz szállítottunk. Az értékesítés felfutása a cég bővülését is magával hozta. A cég fejlődését bizonyítja a bevétel megháromszorozódása, az alkalmazottak számának megkétszereződése.

A Hilase Kft. a műszerrel eredményes fejlesztéssel bebizonyította a fotoakusztikus elven alapuló módszer előnyét a konkurens műszergyártók által alkalmazott optikai abszorpciós elvű detektálással szemben. A társaság termékeinek nemzetközi elismertsége egyre nő, ezzel együtt bővül az érdeklődés az egyéb piacokra gyártott mérőműszerek iránt is — hangzott el a pályázat sikeres befejezésének alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón.

A Hilase Kft. az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának, GOP-1.1.1-09/1-2010-0075 számú pályázatában 38,587 millió forint támogatást nyert el, amelyet saját forrásból 17,336 millió forinttal egészített ki.

Leave a Comment