Három kutatói projekt nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council-ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC elsődleges célja, hogy fokozzák az európai kutatás dinamizmusának, kreativitásának és kiválóságának előmozdítását.

A programban a kutatók által javasolt kutatási projekteket támogatják, melynek lényege az egyedülálló kutatócsoportok által végzett felderítő kutatás támogatása a tudomány és technológia minden területén, mely magába foglalja a mérnöki, társadalmi és humán tudományokat is.

A Consolidator Grant a már önálló kutatócsoporttal és független kutatási programmal rendelkező, de még annak megszilárdításán dolgozó kutatóknak szól. Pályázni kiemelkedő felfedezést vagy tudományos áttörést ígérő, megvalósítható kutatási tervvel lehet, maximum kétmillió euró támogatásra legfeljebb ötéves kutatási tervvel.

Az idei Consolidator Grant pályázaton három kutató öt évre szóló, egyenként kétmillió eurós támogatást nyert. Mindhárman a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézet-hálózatából pályáztak és nyerték el a támogatást: a Magyarországra Ausztráliából érkezett olasz Maria Lugaro, Dénes Ádám, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet kutatója és Marx Dániel, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatója.

A döntés alapján támogatást nyert kutatói projektek

Az olasz Maria Lugaro célja az ERC-program keretében az, hogy izotópok elemzésével kiderítse, milyen körülmények közt jött létre a Nap és bolygói. A válaszból arra is következtethetünk, hogy mennyire volt ez általános vagy inkább különleges esemény.

Dénes Ádám célja a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok és az agy kölcsönhatásának vizsgálata. Ezek alaposabb megismerése lehetőséget teremthet olyan gyógyszerhatóanyagok fejlesztésére, amelyek mérsékelhetik a stroke hatását, emellett más agyi betegségek, így az Alzheimer-kór megértéséhez és kezeléséhez is közelebb kerülhet az orvostudomány.

Marx Dániel gráfokon és hálózatokon felmerülő számítási problémák hatékony megoldhatóságát vizsgálja. Kutatása célja, hogy módszeresen feltérképezze, milyen típusú gráfok esetén lesznek a problémák kezelhető bonyolultságúak, hozzájárulva ezzel az alkalmazási területek (például úthálózatok, telekommunikációs hálózatok, molekulák közti interakciók) sikeréhez.

Leave a Comment