Hamarosan kiderül, hogy kik az idei legtehetségesebb magyar fiatal feltalálók és tudósok

Az elmúlt héten 68 fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő tudományos, illetve műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny bírálóbizottsága előtt. A zsűri kiválasztotta a legjobbakat, amelyek a május 24-25-i kiállításon tekinthetők meg .

A húsz év alatti fiatalok számára meghirdetett 2016-2017. évi, 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny újabb mérföldkőhöz érkezett. A több mint száz pályázó közül az első fordulóból 68 jutott tovább, ők az elmúlt hónapokban feszített tempóban dolgoztak az ötletek, javaslatok kidolgozásán. A fiatal versenyzők a napokban mutatták be kidolgozott és megvalósított tudományos, illetve műszaki projektjeiket.

Az érdekes, sokszor ámulatba ejtő prezentációkat követően az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos eredményeket, illetve eldöntötte, hogy mely tehetséges fiatalokat találja díjazásra-elismerésre leginkább méltónak.

Hogy kik kapják a nagy értékű pénzdíjakat és tárgyjutalmakat, azt néhány nap múlva tudhatjuk meg. A díjnyertes találmányok és tudományos kutatási eredmények május 24. és 25. között tekinthetők meg. A díjakat Palkovics László oktatási államtitkár és Pálinkás József, akadémikus, az NKFIH elnöke adja át.

A fiatalok munkájuk során többek közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint hogyan befolyásolja az egyensúly-érzékünket a zene és a stressz, mennyire vagyunk tartósak, avagy milyen egyszerű eszközzel lehet kiszűrni a gerincgörbületet, milyen összefüggések fedezhetők fel a babyétel alapanyagok és a blue baby szindróma között és hogy milyen hatással van a termőhely a Tokaj-hegyaljai borok nyomelem-tartalmára.

A látogatók érdekes találmányokkal is megismerkedhetnek a kiállításon. Többek között megtekinthető egy Okos Kesztyű, egy Peltier elven működő termoelektromos hűtő-fűtő rendszer, egy új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor és egy 3D nyomtatott holdbázis.

A tizenéves tehetségek, 23 saját standdal, demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat, illetve a startup befektetőket. A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny az oktatási államtitkár és az NKFIH elnök fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

Leave a Comment