Hagyományos optikával is rögzíthetünk 3D-ben a Panasonic új szenzorával

A Panasonic legújabb fejlesztésű csipje egyszerű lencsék használatával is lehetővé teszi a 3D videófelvételek rögzítését.

 panasonic-cmos

 

A Panasonic 2.1 megapixeles CMOS szenzora lehetővé teszi, hogy a hagyományos optikával rendelkező kamerák is rögzíthessenek 3D filmeket.

Mindeddig a 3D-s videofelvevő rendszereknek ikerlencsés optikára és két CMOS szenzorra volt szükségük a 3D felvételek készítéséhez. A Panasonics legújabb fejlesztésének köszönhetően a térhatású videózáshoz már egy hagyományos lencse és egyetlen CMOS is elegendő.

A 3D filmek felvételéhez a lencsén beérkező fény szétválasztására van szükség a jobb és a bal szem számára, valamint a két irányból érkező képi információt különböző pixeleken kell rögzíteni. Ennek érdekében a Panasonic olyan struktúrát alkotott, amely egy lentikuláris lencsét és tükörelemeket is kombinál a DML nevű (digital micro lenses – digitális mikrolencse) egységben egy litográfiai technológia segítségével.

A lentikuláris lencsén szétválasztott fényt a DML összegyűjti és növeli az intenzitásukat. A fény ezután lép be a CMOS szenzor pixeleibe. A megoldás révén a bal és jobb oldali képi információ nem interferál.

Amikor a Panasonic az új CMOS segítségével számította ki egyes tárgyak távolságát, az eredmények a valóságtól legfeljebb öt százalékban tértek el – közölte a társaság. Bár a technológia ígéretes, a CMOS szenzor segítségével olyan tárgyakról készülhetnek 3D felvételek, amelyek a lencsétől maximum egyméteres távolságra vannak.

A Panasonic tervei szerint a megoldást ipari alkalmazásokba, valamint mobileszközökbe integrálná, az új szenzorral felszerelt termékeket először 2014-ben dohatják majd piacra.

Forrás: 3Dportal.hu/TechOn

Leave a Comment