Különös rekord: gyereksereg az üdítős dobozok ellen

iksz

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) rendezvényén több mint ezer kilogramm üdítősdobozt gyűjtöttek össze a Millenárison.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) felhívására 486 iskolás és óvodás gyermek tett kísérletet a legtöbb tejes és gyümölcsleves doboz újrahasznosítási Guinness-rekordjának felállítására. A rekordkísérlettel az IKSZ célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a hulladékká vált italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára. Bár a Guinness-rekord visszaigazolása még várat magára, a szervezők azt a Facebookon már közölték, hogy a “legtöbb, egyszerre italos kartont lapító gyerek” magyar rekordot megdöntötték.

A Millenáris Parkban szervezett rendezvényen mintegy ezer kilogramm italos kartont gyűjtöttek össze a résztvevő gyerekek és felnőttek. Az eseményt Budapest II. kerületi Önkormányzata, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága (NHI), a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF), valamint a Sió-Eckes Kft. és a Naszálytej Zrt. támogatásával valósult meg.

A fővárosi házhozmenő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása idén májusban fejeződött be, ennek keretében 403 ezer új szelektív gyűjtőt helyeztek el a háztartásoknál. Az italos kartonokat a fővárosban a kék, papír hulladék számára kihelyezett gyűjtőedényekbe kell dobni, míg vidéken jellemzően a műanyag hulladék közé.

Az IKSZ munkájának köszönhetően hazánkban az italos kartonok gyűjtése tíz év alatt kettőről huszonhárom százalékra nőtt, ez azonban még mindig elmarad a jóval régebb óta környezettudatosan gondolkodó nyugati országok átlagától.

Leave a Comment