Fiatal Vállalkozók Hete: fókuszban az önfoglalkoztatás

Az önfoglalkoztatás elősegítése állt a héten megrendezett Fiatal Vállalkozók Hete előadásainak fókuszában. Budapesten és 11 vidéki városban egész héten közel 50 ingyenesen látogatható rendezvénysorozattal várták a fiatalokat.

Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára és  Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete (fotó: MTI)
Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára és Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete (fotó: MTI)

 

Az országos rendezvénysorozat keretében Cséfalvay Zoltán államtitkár kedden bejelentette: a kormány a következő uniós költségvetési ciklusban mintegy 140 milliárd forintot szán uniós és hazai forrásból a magyarországi start-up világ erősítését célzó programokra. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára megerősítette: szeretnék, ha Budapest 2020-ra Közép-Kelet-Európa start-up fővárosa lenne. A start-up cégek fejlődését segítő pénzeszközök kétharmada visszatérítendő támogatás lesz, az új, innovatív cégeknek ugyanis fejlesztéseik egy részét saját erőforrásból, saját kockázatra kívánatos megvalósítaniuk. Cséfalvay hozzátette: ehhez kedvezményes hiteleket vehetnek majd fel, illetve ehhez társuló garanciavállalás segítheti a fiatal innovatív vállalkozások indulását.

Tavaly K+F kiadásokra a GDP 1,3 százalékát költötték el Magyarországon, ez a korábbi évekhez képest kiemelkedő arány, ami összesen mintegy 363 milliárd forintot jelentett, ennek kétharmada vállalati fejlesztés volt. Van azonban még tér a fejlődésre, hisz az Európai Unió tagállamai átlagban 1,9 százalékot fordítanak K+F költségekre. A következő uniós költségvetési ciklusban együttesen mintegy 7300 milliárd forint uniós és hazai forrás, támogatás segíti a magyarországi fejlesztéseket, ennek mintegy 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre kívánja költeni a kormányzat. Kifejezetten K+F kiadásokra mintegy 700 milliárd forintot kíván fordítani a kormány. A start-up cégek támogatásában, fejlesztésében kiemelten nagy szerepet kapnak a kockázati tőketársaságok – mondta el az államtitkár. Magyarország az első az Európai Unióban azt tekintve, hogy a kockázati tőketársaságok befektetései a GDP hány százalékát adják, a Magyarországon elért arány az uniós átlag háromszorosa.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete előadásában kiemelte: Izrael nagy hangsúlyt helyez az innovációra, az ország GDP-jének több mint 5 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre. Izrael főként a csúcstechnológiai és kommunikációs kutatásokra, a biotechnológiai fejlesztésekre, és építészetre helyezi a fő hangsúlyt.

A fiatalok teszik sikeressé Magyarországot, ötleteikkel, kíváncsiságukkal, bátorságukkal, önbizalmukkal, eszményeikkel – mondta Martonyi János külügyminiszter a rendezvénysorozat zárónapján, pénteken Budapesten.

A külügyminiszter szerint sikeres vállalkozó az lehet, aki kíváncsi, bátor, bízik magában, és hisz az ötletének sikerében.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) és a Fiatal Török Üzletemberek Szervezete (TÜGIAD) pénteken együttműködési megállapodást írt alá Budapesten.

Az ötödik Országos Fiatal Vállalkozó díjat idén Szórádi Bence, a LED-es fényforrásokat forgalmazó webáruházat üzemeltető JCQ Hungary Kft. ügyvezetője vehette át a Fiatal vállalkozók hetének pénteki gáláján. A díj a fiatal vállalkozói generáció jeles képviselőinek munkásságát ismeri el, azokat a vállalkozókat, akik fiatal koruk ellenére sikeresek a gazdasági életben, és jó példaként szolgálhatnak társaik számára. A nyertes a Mol Nyrt. által felajánlott 100 ezer forint értékű üzemanyagkártya mellett számos csúcstalálkozón képviselheti korosztályát a nemzetközi üzleti életben európai uniós követként.

Forrás: MTI/IP

Leave a Comment