Felvirradhat az egyéni alkalmazások napja

A gazdasági növekedés hiánya, az Európai Unióhoz való felzárkózás ösztönzése, valamint a gazdaság versenyképességének javítása miatt is szükség van az innováció erősítésére Magyarországon – hangzott el az IDC Predictions 2013 elnevezésű rendezvényen.

mobile app

 

A budapesti üzleti fórumon Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár rámutatott: a növekedés hagyományos tényezői kifulladtak, a tavalyi utolsó negyedévben a GDP 2,7, a beruházások pedig 5,2 százalékkal estek vissza. Szintén megakadt hazánk felzárkózása az EU-hoz: az elmúlt nyolc évben folyamatosan az uniós átlag 60 százaléka körül van Magyarországon az egy főre eső GDP. Javítani kell Mellár szerint azon az állapoton is, hogy Magyarországra rendre az 50-60. helyet szerzi meg a globális versenyképességi rangsorokban, miközben a magyarországi többségi tulajdonban lévő vállalatok az ország exportteljesítményének mindössze 15-20 százalékát adják.

Ezzel párhuzamosan a kutatás-fejlesztési (k+f) kiadások továbbra sem emelkedtek el a GDP egy százalékától, arról nem is beszélve, hogy az összes k+f célú ráfordítás mintegy kétharmada állami forrásokból származik, és mindössze egyharmada az iparból. A nemzetközi kép teljességéhez hozzá tartozik, hogy az uniós ráfordítások átlaga két százalék körül van, amely a skandináv országokban elérheti a három-négy százalékot is.

Az IDC rendezvényén Steven Frantzen, az IDC EMEA régióért felelős alelnöke kifejtette: az infokommunikációs technológiák egyfajta vállalati kapcsolóelemet jelentenek az innovációs tevékenységhez, az pedig egyértelműen megjósolható, hogy a vállalatvezetők a technológiai beruházásokat egyre kevésbé fogják IT-beruházásnak tekinteni. Mindemellett az IDC arra számít, hogy a műszaki és informatikai cégvezetés egyre inkább a szolgáltatás-alapú IT felé fordul, amelynek előnyei mind az üzemeltetésben, mind a finanszírozásban megmutatkoznak majd.

Az információ-technológia az elmúlt 30-40 évben minden szempontból behálózta az emberiséget – érzékeltette a vállalati informatika jelentőségét Gonda Gábor, a Hewlett-Packard Magyarország vezérigazgatója. A szakértő szerint már elindult a nagy fordulat: az új stílusú IT a költségcsökkentés mellett rugalmasságot, gyorsaságot és egyszerűbb felhasználhatóságot ígér. Gonda szerint a felhő, a big data és a mobilitás lesznek ennek az IT forradalomnak a kulcsszavai. A HP magyarországi vezetője megjegyezte: a piaci változások hatására minden nagyvállalat keményebben küzd a túlélésért a saját alaptevékenységében.

Mindezzel együtt az üzleti és egyéni alkalmazások innovációjának fénykora jöhet el, amely innovációs szempontból áttörést jelenthet. Jól érzékelteti ezt a váltást az, hogy a vezérigazgató szerint a CIO a jövőben már nem az informatikai vezetője, hanem az innovációs vezérigazgató-helyettest (chief innovation officer) jelenti majd.

Emellett a napjainkban egyre jellemzőbb trend, a „BYOD” (Bring Your Own Device) új értelmet ad az adatbiztonsági elvárásoknak, megoldásoknak, valamint új aspektusok mentén értelmezheti újra a HR- és az IT-folyamatokat.

A BYOD-trend a Samsung szerint olyannyira meghatározó, hogy a munkahelyen használt mobilkészülékek több mint a felét teszik ki az alkalmazottak eszközei. Ezzel természetesen együtt jár az is, hogy a vállalatoknak fel kell mérniük a biztonsági kockázatokat a titkos céges adatok hozzáférhetőségével kapcsolatban. A Samsungnál ezzel a trenddel kapcsolatban azt tartják a legfontosabbnak, hogy a cégek felmérjék, készen áll-e hálózati infrastruktúrájuk a saját eszközök fogadására, a helpdesk képes-e kezelni a kérdéseket, alakítsák ki a menedzsment irányelveket, és a valamennnyi kolléga legyen tisztában a szabályokkal.

Forrás: IP

Leave a Comment