Félmilliárdos támogatás méréstechnikai fejlesztésekhez

Összesen 472 millió forintot nyert el az új generációs neutronos vizsgálóberendezések komponenseinek fejlesztése című projekthez a Mirrotron Kft., az MTA Természettudományi Kutatóközpont, és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont alkotta konzorcium – közölte Kaszás György, a Mirrotron Kft. ügyvezető igazgatója a távirati irodával.

finance

 

Közlése szerint ebből 4,9 millió forint de minimis, azaz csekély összegű támogatásnak minősül. Az új, innovatív méréstechnikai eszközök fejlesztését célzó K+F projekt megvalósítása 2015. május végéig tart.

Nemzetközi felmérések a következő 20 évre a neutronkutatások nagymértékű fejlődését vetítik előre, a kísérleti lehetőségekre már most kétszer annyi igény van a tudományos, illetve ipari felhasználás részéről, mint a rendelkezésre álló kapacitás. A neutronszórás egyre nagyobb teret kap a kurrens kutatási ágazatokban, példaként az egészségtudományok, az élelmiszerbiztonság, üzemanyagcellák, fotoszintézis, infotechnológia területeit említette.

Szólt arról is, hogy a cég árbevételét az idén terveik szerint 10 százalékkal 800 millió forintra növelik, és új exportpiacokat céloznak meg. Termékeiket Kína, Japán, Anglia, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Németország, Franciaország mellett a jövőben India, Argentína, Kanada, Dél-Afrika, Dél-Korea területén tervezik értékesíteni.

A neutronoptikai berendezések piacán 20 éve jelen lévő Mirrotron Műszaki Fejlesztő Kft. tavaly 196 millió forint adózott nyereséget ért el, több mint kétszeresét a megelőző évinek.

Árbevétele ez idő alatt 636 millió forintról 716 millióra emelkedett, a cég árbevételének szinte egésze exportból származik.

Forrás: MTI

Leave a Comment