Félmilliárdos támogatás járműipari anyagfejlesztésre

Járműipari anyagfejlesztésre csaknem ötszáz millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán három egyetem, egy főiskola, valamint egy alkalmazott kutatási intézet alkotta konzorcium – jelentették be kedden a Miskolci Egyetemen (ME).

 

Tisza Miklós, az ME mechanikai, technológiai tanszékének vezetője, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a miskolci felsőoktatási intézmény összesen 2,5 milliárd forint értékben négy nagy pályázatot nyert el. Az egyik a kritikus nyersanyagokkal, a másik a vízgazdálkodással és vízhasznosítással, a harmadik a járműipar elektronikai anyagaival foglalkozik, míg a negyedik témaköre a járműipari anyagfejlesztés.

Ez utóbbiról elmondta, hogy az ME, a győri Széchenyi István Egyetem, a Kecskeméti Főiskola, valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Logisztikai és Gyártástechnikai Intézete közösen pályázott és nyert a Járműipari anyagfejlesztések: célzott alapkutatás az alakíthatóság, hőkezelés és hegeszthetőség témaköreiben elnevezésű pályázattal.

A 2014-ben befejeződő projekt összhangban van mind az uniós, mind pedig a hazai gazdaságfejlesztési stratégiával – hangsúlyozta.

A hazai járműipar elsősorban a dunántúli térségekre koncentrálódik, illetve a Mercedes révén a Dél-Alföldre. Az észak-magyarországi régió, köztük az ME pedig bekapcsolódott az autóipari fejlesztésekbe, kutatásokba, és több itteni társaság az alkatrészek, részegységek gyártásába is – mondta a tanszékvezető.

A győri és a kecskeméti felsőoktatási intézmény az autóipari alkalmazások szempontjából rendkívül fontos szerepet tölt be – tette hozzá.

Az autóipar húzóágazat, a gazdaság hajtóereje, az ágazatban az anyagoknak, az azok megmunkálásával foglalkozó technológiáknak rendkívüli jelentőségük van, éppen ezért a folyamatos fejlesztés, kutatás elkerülhetetlen. A projekt egyik legfontosabb célja olyan kutatások folytatása, amelyek elsősorban a járművekhez felhasznált anyagok tömegének csökkentését eredményezik úgy, hogy a fejlesztéssel együtt a kényelmi és biztonsági funkciók se sérüljenek, sőt, lehetőség szerint javuljanak – mondta Tisza Miklós.

A tanszékvezető szerint a projekt révén a nemzetközi kutatási hálózatba kapcsolódás feltételei is megteremtődhetnek.

Forrás: MTI

Leave a Comment