Februártól kaphatók az első Firefox-telefonok

A Mozilla bemutatta az első, Firefox operációs rendszer alatt futó okostelefonjait. Egy kis spanyol cég, a Geeksphone gyártja majd a Mozilla két készülékét.

 

A Firefox platform a HMTL5 programnyelvre épül, és a beharangozók szerint az alternatíváknál jóval nagyobb szabadságot biztosít a programozóknak.

Mindazonáltal a Mozilla mobilos platformjának nemcsak a piacvezető operációs rendszerekkel kell felvennie a versenyt, hanem a közeljövőben megjelenő újabb OS-ekkel is. A Firefoxnak a Blackberry 10, az Ubuntu, a Tizen és a Sailfish is komoly konkurenciát jelenthet.

A most bejelentett két Firefox-telefon a Keon és a Peak neveket viselik. A Keon lesz az alapmodell, amely 3,5 inches (8,9 centiméteres) kijelzővel, 3 megapixeles kamerával és a Qualcomm alsókategóriás Snapdragon S1 processzorával rendelkezik majd. A Peaket nagyobb, 4,3 inches kijelzővel szerelik, a beépített kamera felbontása 8 megapixel lesz. A készüléket is erősebb processzor, a Snapdragon S4 hajtja majd. A Mozilla szerint a készülék gyorsabb lesz, mint az első generációs eszközök általában.

A Geeksphone által gyártott készülékek már februárban kaphatók lesznek, konkrét árat azonban nem közöltek.

Forrás: IP/BBC News Online

Leave a Comment