Energiatakarékossági díjat kapott az LG két készüléke

E.ON Energiatakarékossági Díjat vehetett át az LG F14A8RDS típusú mosó-szárító gépéért, illetve az LG Athena Inverter V (H09AK típusjelzésű) lakossági split klímájáért.

A készülékek valós körülményeket hűen modellező fogyasztási tesztekben bizonyultak a legenergiatakarékosabbnak. A legnagyobb energiafogyasztásbeli különbséget a légkondicionáló kategóriában mérték, amelyben a kategória utolsó helyén végzett készülék kétszer annyi villamosenergiát fogyaszt, mint a győztes, az LG Athena Inverter V.

Az E.ON díja kettős célt szolgál: mind a gyártókat, mind a fogyasztókat arra igyekszik ösztönözni, hogy a hosszú távú előnyöket szem előtt tartva mindig törekedjenek a környezetbarát megoldásokra. „E.ON Energiatakarékossági Díj 2013 nyertese” díjat az LG két terméke, egy mosó-szárító és egy légkondicionáló érdemelte ki. Az E.ON Hungária Zrt. idén negyedik alkalommal kérte fel a TÜV Rheinland szakértőit, hogy élethű vizsgálati módszerek alapján energiafogyasztási szempontból válasszák ki a legjobb készülékeket. Az eredmény alapján elmondható, hogy a fogyasztók az LG légkondicionálójával és mosó-szárítójával éves szinten több tízezer forintot spórolhatnak a villanyszámlán.

Az LG Athena Inverter V (H09AK típusú) légkondicionálójának kiváló energiahatékonysági mutatói a magas hatékonyságú, új hőcserélő rendszerének, valamint a továbbfejlesztett, kompresszoros meghajtásnak köszönhető. A készülék aktív energiaszabályozás funkciója a felhasználók kezébe adja a további energia-megtakarítás lehetőségét. A szobában tartózkodók számához és egyéb körülményekhez mérten korlátozhatják a készülékek kompresszorának maximális frekvenciáját, ezzel további jelentős energiafelhasználás csökkenést érve el.

A TÜV Rheinland szakértője, Zsákai Zoltán a légkondicionáló kategóriáról szólva kiemelte, hogy ebben a kategóriában mérték a legnagyobb energiafogyasztásbeli különbséget, amely azt jelenti, hogy a kategória utolsó helyén végzett készülék kétszer annyi villamosenergiát fogyaszt, mint a győztes. „Érdemes tehát a drágább, de Inverteres készülékeket megvásárolni, hiszen gyorsan megtérülhet a befektetés. Ugyanakkor egyes légkondiknál a standby értéke magas, így ha télen nem használjuk őket fűtésre, javaslom, hogy húzzuk ki őket a konnektorból. – tette hozzá Zsákai Zoltán.

Az LG F14A8RDS típusú mosó-szárítója 9 kg ruhát mos ki egyszerre 6 kg szárító funkció mellett. A berendezés lelkét az az Inverter Direct Drive motor adja, aminek nagyban köszönhető a díjat érdemelt energiatakarékos működés is. Az állandó fordulatszámú megoldással szemben az LG Inverter Direct Drive rendszere változtatható fordulatszámú motort alkalmaz, vagyis a mosógép teljesítménye igény szerint változik. Ez a megoldás gazdaságosabbá és hatékonyabbá teszi a készüléket. A motor további különlegessége, hogy közvetlenül a tengelyre van építve, így nincs áttétel, szíj, amely súrlódást generál és rezgéseket okoz.

Zsákai Zoltán, a TÜV Rheinland szakértője rámutatott, hogy a versenyben résztvevő mosó-szárítók közül több úgy tudott energiatakarékos lenni, hogy mellette nem látta el rendesen a funkcióját. A szárítógépeknél például a legalacsonyabb fogyasztást produkáló készülék nem szárította meg a ruhát rendesen, még egy szárítási ciklust kellett elindítani és ezért vesztette el vezető helyét. Az LG mosó-szárítója, amellett, hogy egy szárítási ciklus alatt is maradéktalanul ellátta funkcióját, rendkívül alacsony fogyasztási értékeket produkált, amellyel a kategória legeredményesebbje tudott lenni.

Forrás: IP

Leave a Comment