Elvonás és “a fizika napja” a szegedi egyetemen

Ismét megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szombaton: a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, megismerkedhetnek az intézményben folyó tudományos és oktatási munkával.

 

Az immár hetedik alkalommal megszervezett eseménynek kettős célja van: népszerűsíteni a fizikát, az egyetemen folyó kutatást, oktatást – különösen a középiskolások körében -, valamint bemutatni, hogy milyen szoros kapcsolat van a tudományos eredmények és a mindennapi élet között – közölte Szalai Tamás, a program egyik rendezője.

A látogatókat – akik között a diákok mellett általában szép számmal vannak szülők és más idősebb érdeklődők is – megismertetik az intézményben folyó ipari kutatásokkal. Azok a középiskolások pedig, akik fontolgatják, hogy a szegedi egyetemen folytatják majd tanulmányaikat, feltehetik kérdéseiket a hallgatóknak.

A látványos bemutatókkal gazdagított programra az egyetem Dóm téri, nagyszabású felújításon átesett épületszárnyában kerül sor. A standoknál számos érdekes és látványos kísérletnek lehetnek szemtanúi a vendégek, akik az eljárások többségét maguk is kipróbálhatják. A vállalkozó szelleműek orvosok és fizikusok közös kutatásába bekapcsolódva, a lélegzetanalízis segítségével megtudhatják, hogy milyen jellemzői vannak saját baktériumflórájuknak. A látványos optikai kísérletek mellett a látogatók megismerhetik a korszerű orvosi méréstechnika hátterét, és azt is, hogy miként gyógyítható a szénanátha lézerfény segítségével.

A vendégeket több érdekes előadás is várja. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora arról beszél majd, hogy miért érdemes manapság fizikát tanulni, Geretovszky Zsolt bemutatja, miként használható a lézernyaláb szerszámként, Galajda Péter pedig Mikrokozmosz: a baktériumok világa fizikus szemmel, Kiss L. László pedig Bolygók más csillagok körül: idegen világok nyomában címmel számol be kutatásairól.

 

Negyedével csökkenhet a Szegedi Tudományegyetem állami támogatása

Még nem ismert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) költségvetésének minden részlete, az intézmény idei állami támogatása azonban csaknem negyedével, 4,25 milliárddal csökkenhet a tavalyihoz képest. A 2012 eleji elvonás után a múlt év végén több mint 800 millió forintot zároltak az SZTE költségvetéséből. A 2013-ra tervezett bevételeket érinti, hogy a 2012-es 16,6 milliárdhoz képest 4,25 milliárd forinttal kevesebb állami támogatás érkezik a szegedi egyetemre. A finanszírozási rendszer lényeges átalakulása miatt még nem teljesen ismertek az intézményi költségvetést érintő számok. Így például a kiemelt- és kutatóegyetemek támogatására elkülönített többletkeret elosztásának szabályaira vonatkozóan sem születettet még kormányzati döntés.

Forrás: IP/MTI

Leave a Comment