Elfogadás előtt a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia

Várhatóan a közeljövőben elfogadja a kormány a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégiát – hangzott el az Országgyűlés innovációs és fejlesztési eseti bizottságának keddi budapesti ülésén.

innovacios strategia

 

A testület a megújuló energiaforrások felhasználását segítő kutatás-fejlesztési és innovációs programok helyzetéről, illetve az európai zöld energiaipari programokba való hazai bekapcsolódás lehetőségeiről szóló nemzetgazdasági minisztériumi tájékoztatóról tárgyalt.
A tájékoztató egyebek mellett kitér arra: fontos, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó új Gazdaság és Innováció Fejlesztési Operatív Programhoz (GINOP) illeszthető projektek és javaslatok már kezdettől a tervezés látókörébe kerüljenek. Ebből a szelekciós folyamatból több jelentős zöldenergia-ipari projekttel számolnak a szakértők.

A nemzetgazdasági tárca szakmai tervezési felelősségében készül két másik, szintén gazdaságfejlesztési központú operatív program, a Regionális Operatív Program (ROP) és a Versenyképes Közép-magyarországi Operatív Program (VEKOP). A három program együttes költségvetése az összes operatív program költségvetésének mintegy 60 százalékát is elérheti, amiből a GINOP 40 százalékot tesz ki.
A tájékoztató szerint a koncentrált forrás, a kialakuló rugalmas programstruktúra, az egységes irányítási rendszer és program-menedzsment megfelelő szakmai együttműködés esetén kedvező keretet biztosít ahhoz, hogy nemzetközileg is jelentős hazai alternatív energiahasznosítási innovációs programok valósuljanak meg.

Forrás: MTI

Leave a Comment