Elektromosautó-töltőhálózattal terítette be Észtországot az ABB

A világon elsőként Észtországban kezdte meg működését országos gyorstöltő-hálózat elektromos autók számára, amely az ABB, a vezető energetikai és automatizálási cég technológiájának köszönhetően valósulhatott meg.

Az ABB gyorstöltő állomása (fotó: ABB.hu)
Az ABB gyorstöltő állomása (fotó: ABB.hu)

 

 

Az Észtországot teljesen lefedő hálózat kiépítését az ABB végezte, valamint a cég biztosítja az üzemeltetést és az állomások 24 órás felügyeletét, és a fizetési rendszert is. Az összesen 165 darab, internetkapcsolattal rendelkező egyenáramú (DC) gyorstöltőből álló hálózat immár hivatalosan is elérhető mindenki számára.

Az észt kormány megbízásából gyorstöltő rendszereket helyeztek üzembe minden ötezer főnél nagyobb körzetben, és minden főútvonalon legalább 60 kilométerenként. A kormány 507 darab Mitsubishi i-MiEV elektromos autót vásárolt saját használatra, és a lakosság számára 50 százalékos kedvezményt nyújt elektromos autó vásárlására.

Az ABB egyenáramú rendszerei körülbelül negyed óra alatt képesek újratölteni az elektromos járművek akkumulátorait, míg váltóáramú megoldással ugyanez nyolc óráig is eltarthat, ezért környezetvédelmi szempontból is óriási jelentőséggel bír a hálózat. Az elektromos mobilitást elősegítő beruházást a KredEx export-hitel ügynökség Zöld Beruházási Rendszere támogatta a kormány szén-dioxid kibocsátást csökkentő tervének részeként.

Az országos gyorstöltő-hálózat ösztönözni fogja az autósokat, hogy elektromos járművekre váltsanak, és ennek köszönhetően más országok is motiváltak lesznek a saját töltő-infrastruktúrájuk kiépítésében – vélekedett Ulrich Spiesshofer, az ABB Discrete Automation and Motion divíziójának vezetője.

Az észt kormány megbízásából az ABB még 2011-ben kezdte meg a munkát és mindössze hat hónap alatt végzett a hálózat kiépítésével. Az elmúlt évek során az ABB egyébként két hasonló méretű európai beruházásban is telepített már töltőket: Belgiumban és Dániában egyaránt ötven DC gyorstöltőt helyezett üzembe.

Magyarországon az ABB telepített elsőként ultragyors töltőt Budapesten, az Istenhegyi úti környezetbarát MOL kúton. A Terra 100.2 típusú töltő képes 15-30 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szintre felölteni egy CHAdeMO szabvány csatlakozóval rendelkező elektromos autót. A mogyoródi Hungaroring versenypálya főbejáratánál szintén átadásra került egy, az ABB által az MVM Partner számára tervezett töltőoszlop.

Forrás: IP/ABB

Leave a Comment