Együttműködik a Magyar és a Lengyel Biotechnológiai Szövetség

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar és a Lengyel Biotechnológiai Szövetség csütörtökön a Budapesten rendezett BioForum 2013 biotechnológiai konferencia és szakmai kiállítás keretében.

bioforum

 

Az együttműködési megállapodás magában foglalja az élettudományokra vonatkozó legfontosabb fejlesztési célokat Magyarországon, Lengyelországban, valamint Kelet- és Közép-Európában.

A megállapodás felsorolja a legfontosabb célokat mindkét szövetség részéről, valamint kijelöli a kölcsönös együttműködés kereteit. Mindkét szervezet támogatja a biotechnológia fejlődését, megosztják tapasztalatikat, és mind gazdasági, mind társadalmi oldalról igyekeznek biotech-barát környezetet kialakítani.

Céljuk, hogy felhívják nagyobb nemzetközi biotechnológiai cégek figyelmét a régiós lehetőségekre, valamint nemzetközi (elsősorban európai uniós) kutatás-fejlesztési pályázatokon vegyenek részt, amelynek eredményeként összehangolják tevékenységüket. Az együttműködés várhatóan jelentős növekedést generál a régió biotechnológiai piacán, továbbá megerősíti a régió pozícióját az élettudományi versenyében.

“Magyarország és Lengyelország önmagában nem képes hatékony és erős gazdasági háttérrel rendelkező biotech szektort létrehozni, ami ráadásul még a világpiacon is ütőképes. Az megállapodás aláírásával komoly esélyünk van rá, hogy egy olyan összefogás jöjjön létre, amely versenyképessé teszi országainkat nemzetközi szinten, ugyanakkor szem előtt tartja a helyi cégek igényeit, és támogatja kezdeményezéseiket” – idézi a közlemény Duda Ernőt, az MBSZ elnökét.

Kelet- és Közép-Európa országaiban egyre nagyobb hangsúlyt kap a biotechnológia: több mint 300 cég működik ezen a területen, elsősorban Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban.

A BioForumot évente rendezik a közép- és kelet-európai régióban azzal a céllal, hogy platformot teremtsen a cégek közötti együttműködésnek és elősegítse a biotech szolgáltatások és kutatás-fejlesztési partnerségek hatékony térnyerését. A rendezvény lehetőséget ad a résztvevő cégek számára, hogy megismerkedjenek a régió tudósaival és befektetőivel.

Forrás: MTI

Leave a Comment