Egyetértésben épülhet a technológiai start-up ökoszisztéma

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) állásfoglalást adott közre a KTIA-ból finanszírozandó, a “Technológiai start-up ökoszisztéma építés” tárgyú pályázat újragondolásának szükségességéről. A kritikai észrevételek üzenete az volt, hogy a kiírást jelentős mértékben át kell dolgozni és ki kell egészíteni, azzal együtt, hogy a szövetség kiemelkedően fontosnak tartja és támogatja a startup vállalkozások támogatására vonatkozó pályáztatási szándékot.

innovation

 

 

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) több észrevételre írásban reflektált, a pályázati kiírás szövege mellett érvelve, miközben több elírást, pontatlanságot kijavított, kiszűrte a belső ellentmondások nagy részét.

A MISZ egy újabb közleményében 8 pontban összefoglalta, és még részletesebben kifejtette a tartalmi átdolgozás fontosságát, és nagy örömmel üdvözölte azt a szándékot, hogy a start-up ökoszisztéma építésének támogatását folytatni fogják.

A különböző vélemények egyeztetésére a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Cséfalvay Zoltán, meghívására közös megbeszélést tartottak az NGM, a MISZ és a NIH vezetői. A pályázattal kapcsolatban több módosításban egyetértettek, többek között
közösen javasolják, hogy az I. alprogram beadási határideje október 31. helyett, november 15-re módosuljon, továbbá
az I. alprogram nyertese lehessen olyan társaság is, mely nem veszi igénybe az inkubátortámogatást, de részt vehet a II.,III., IV. alprogramban.

A MISZ további felvetéseit (a pályázat finanszírozás modellje, biztosítékok, fenntartási kötelezettség stb.) pedig a NIH megvizsgálja, és a törvényi lehetőségek, valamint az alapkoncepció adta korlátok között a kiírások során figyelembe fogja venni.
A felek továbbá újra megerősítették, hogy a start-up ökoszisztéma építésének támogatását folytatni kell, és szoros együttműködést vállaltak a pályázatok szakmai előkészítését illetően.

Forrás: IP

Leave a Comment