Diák- és vállalkozásfejlesztési központ nyílt Józsefvárosban

Megnyílt Józsefvárosban a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ, ahol induló vagy már létező vállalkozásoknak, egyetemistáknak nyújtanak különböző szolgáltatásokat.

innovation

 

Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere a pénteki nyitórendezvényen elmondta: nem egyszerűen egy épület felújításáról és diákközpont kialakításáról van szó, hanem olyan inkubációs szolgáltatásokat nyújtanak a fiataloknak, amely segít talpra állítani vállalkozásaikat. A Palotanegyed egyetemeit naponta 20 ezer diák látogatja, az önkormányzat szerette volna megteremteni a számukra fontos szolgáltatások helyét. A Horánszky utca 13. alatti épület – amelyről a központ a H13 nevet kapta – Budapesten egyedülálló, azok a fiatalok, akiknek csak ötletük van és nincs hozzá semmijük, bemehetnek, és gondjukat viselik – mondta a kerületvezető.

A központban számos együttműködő partner – köztük a nemzetgazdasági és a közigazgatási tárca, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Széchenyi Programiroda – jelen van.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, a kormánypárt frakcióvezetője bejelentette: az országgyűlési képviselőcsoport dolgozik egy olyan programon, amelynek a célja kifejezetten az, hogy segítse és ösztökélje a fiatalok számára vállalkozások létrehozását, elindítását, akár további kedvezményes adózási feltételekkel. Ez egy általános program része lesz, a részleteket egy-két hónapon belül nyilvánosságra hozzák és parlamenti vita tárgyává teszik. A politikus meghatározónak nevezte, hogy a vállalkozásokban építeni lehessen a fiatalok kezdeményezőkészségére.

Száz induló ötletből csak tízből lesz vállalkozás, és a gyakorlati tapasztalatok szerint öt nem jut túl az első fél-egy éven – mondta Rogán Antal.

A H13-at 643 millió forintból alakították ki az Európa belvárosa program részeként, amelyben csaknem kétmilliárd forintot költöttek a környék megújítására.

Forrás: IP/MTI

Leave a Comment