Cseppenként cserkészi be a rákot a RainDance

Olajjal elválasztott apró cseppeket alkalmazó „folyékony biopszia” rendszereket fejleszt DNS-elemzéshez a RainDance Technologies. A fejlesztésen dolgozó kutatók azt kívánják felmérni, hogy az új technológia alkalmazásával azonosíthatóak-e a mintákban található rákos sejtek, vírusok, kórokozók, valamint az immunrendszer által kibocsátott markerek.

hca-11-l

 

Az új eszköz segítségével az orvosok egy szimpla tűszúrással megvizsgálhatják a tumorokat és a rákos sejteket. Az innovatív eljárást támogató GE szerint, a RainDance csúcstechnológiái elősegítik egy pontosabb, noninvazív, költséghatékony vizsgálatokat lehetővé tevő új korszak beköszöntét a komplex genetikai betegségek kutatásában.

A Massachusetts állambéli Billericában található RainDance kutatását nemrég újabb 16,5 millió dollárral finanszírozta egy befektetői csoport, köztük a GE kockázatitőke-befektető csoportja, a GE Ventures.

Minden cseppecske úgy viselkedik, mint egy miniatűr bioreaktor, mely képes felnagyítani a cél DNS-t egy RainDance analizátorban – mondja Alex de Winter, a GE Ventures kockázatitőke-befektető csoport klinikai diagnosztikai startup cégekre specializálódott munkatársa.

De Winter elmondása szerint a cseppecskék lehetővé teszik, hogy a kutatók a teljes genom szekvenálása helyett csak az adott, előre meghatározott génekre, vagyis a minta mindössze egy százalékára koncentráljanak. „Így nem kell időt és energiát pazarolni a szekvenálásra” – mondja a szakember.

Az új technológiát egyelőre még csak a kutatók alkalmazzák, de a most kapott finanszírozásnak köszönhetően a RainDance kiszélesítheti kutatását, és meggyorsíthatja a kereskedelmi forgalomba hozatalt. A 2004-ben alapított vállalat a legutóbbi befektetést is beleértve eddig már több mint 100 millió dollárnyi finanszírozást szerzett tevékenységéhez.

Sue Siegel, a GE Ventures és a GE healthymagination kezdeményezéséért felelős vezérigazgatója elmondta, hogy a GE már „évek óta” figyelemmel kíséri a RainDance tevékenységét, és „lenyűgözte az, ahogy a vállalat csúcstechnológiái elősegítik a piac fejlődését, valamint egy pontosabb, noninvazív, költséghatékony vizsgálatokat lehetővé tevő új korszak beköszöntét a komplex genetikai betegségek kutatásában”.

A RainDance-be tett befektetés is a GE rákkutatásra és noninvazív gyógyászati eljárásokra irányuló projektjei közé tartozik.

A GE healthymagination kezdeményezése keretében például nyílt innovációs verseny indult a mellrák felfedezését és kezelését célzó legjobb új ötletek felkutatására. Tavaly a GE Ventures egy izraeli cégbe, a HeadSense-be fektetett be, amely eldobható füldugókat fejleszt a koponyaűri nyomás ellenőrzéséhez. Az orvosok ehhez általában egy lyukat fúrnak a koponyába, de ezzel az új módszerrel várhatóan elkerülhetik majd az invazív beavatkozást.

Siegel elmondta: „Hisszük, hogy a technológiának fontos szerepe lesz a betegellátás átalakításában, így a vezető innovátorokkal együttműködve elősegíthetjük a legjobb új ötletek nagyobb léptékűvé tételét a jelentős iparágakban, többek között az egészségügyben.”

Forrás: IP/GE

Leave a Comment