BYOD: biztonsági fenyegetés vagy lehetőség?

A Samsung most közzétett tanulmánya szerint az 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató és a BYOD szemléletet támogató szervezetek harmadának (33 százalékának) kellett szembesülnie az ügyféladatok elvesztésével az elmúlt két évben a munkaeszközként használt személyes mobil eszközöket ért biztonsági támadások miatt.

byod

 

A Samsung 490 informatikai vezető és döntéshozó bevonásával végzett felmérést az 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztató európai vállalatok között, és arra az eredményre jutott, hogy több mint felük hivatalos (31 százalék) vagy nem hivatalos (21 százalék) formában már kialakította a maga BYOD-t támogató szabályozását. Ez az arány régiós szinten 70 százalék (Olaszország) és 43 százalék (Németország) között mozog. Az Egyesült Királyságban az 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok 56 százaléka támogatja a BYOD alkalmazását a munkavégzéshez.

A BYOD-t támogató szabályozást alkalmazó informatikai vezetők és döntéshozók mindössze 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt két évben semmilyen biztonsági veszéllyel sem kellett szembenéznie, és a megkérdezett 490 vezető közül majdnem mindenki (93 százalék) a vállalati célra használt személyes eszközökre – többek között az okostelefonokra, táblagépekre és laptopokra – vonatkozó biztonsági kockázatokkal kapcsolatos aggodalmának adott hangot.

Európát tekintve Spanyolországban a legmagasabb az aggódók száma: itt a megkérdezett vállalatok 70 százalékát „komolyan” foglalkoztatja a szervezet számára a munkaeszközként használt mobil eszközök által jelentett biztonsági kockázat. Ebben a tekintetben Franciaország tűnik a legnyugodtabb országnak, de még itt is a megkérdezettek 36 százaléka számol be jelentős aggodalomról.

Az egyes vállalati szektorokat tekintve a pénzügyi szolgáltatások terén dolgozó informatikai vezetőknek jelent ez komoly gondot: a válaszadók több mint felét (55 százalékát) komolyan foglalkoztatja a BYOD-vel kapcsolatos biztonság, szemben a gyártás (42 százalék), a kiskereskedelem, a forgalmazás és a szállítás területén (44 százalék) tapasztaltakkal.

Annak ellenére, hogy a BYOD-val kapcsolatos biztonsági kockázatokat széles körben elismerik, a BYOD-t támogató kezdeményezéssel rendelkező vizsgált szervezetek közül csak minden ötödik (22 százalék) frissítette, illetve tervezi, hogy aktualizálja (8 százalék) a biztonságra vonatkozó szabályzatát.

Mindazonáltal, ha megfelelően szabályozzák, a BYOD jelentős előnyökkel szolgálhat: a BYOD-t támogató irányelvekkel rendelkező vállalatok a telekommunikációs számlájuk 17 százalékos csökkenéséről adtak számot éves szinten – ez majdnem 7 millió eurót jelent vállalkozásonként.

Ráadásul a BYOD-t támogató szabályozást alkalmazó vállalatok 46 százaléka úgy nyilatkozott, hogy mindennek eredményeként az alkalmazottak aktívabb szerepvállalást tanúsítottak, 40 százalékkal javítva a termelékenység szintjét.

Andrew Mills, a Samsung Electronics Europe B2B üzletágának vezetője elmondta: „Kutatásunk egyértelműen bebizonyítja, hogy a vállalatok sokat profitálhatnak abból, ha az alkalmazottak saját mobil eszközeiket használják munkaeszközként. Számos nagy munkaadó számára a BYOD elterjedése azt jelenti, hogy szervezetük versenyhátrányba kerülhet, ha nem használják ki az okostelefonok, táblagépek és laptopok révén történő mobil munkavégzésre kínálkozó alkalmakat akár a BYOD, akár a „Choose Your Own Device” (Válaszd ki a saját eszközöd) irányelveken keresztül.”

„Az elemzésünk azonban arra is rámutat, hogy a BYOD súlyos fenyegetést is jelent a vállalat stabilitására nézve, s hogy sok informatikai vezető aggasztóan kevés figyelmet szentel ennek a problémának. Az ügyféladatok és egyéb bizalmas információk mobil eszközökről történő elvesztésének lehetősége rávilágít arra, hogy mennyire veszélyes is lehet a BYOD számos szervezet számára. Nekik garantálniuk kell, hogy a vállalkozás által alkalmazott mobilitási stratégia magas biztonságú infrastruktúrára épül, a felhasználói szabályozásra vonatkozó hatékony és egyértelmű irányelveket pedig következetesen betartják” – tette hozzá Mills.

Ahol a BYOD-t támogató szabályozást megfelelően kidolgozták, ott az alkalmazottak körülbelül 30 százaléka számára előnyt jelent ez a program, s a szervezetek úgy látják, hogy ez az arány további 7 százalékkal fog javulni két éven belül.

A Samsung 490 informatikai vezető és döntéshozó bevonásával végzett internetes kutatást az 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztató európai vállalatok között Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. Az adatokat 2013 májusában és júniusában gyűjtötték.

Forrás: IP

Leave a Comment