Buszablakból wifi-router, avagy jövőkóstolás az Ericssonnál

Az Ericsson a Barcelonában megrendezett Mobil Világkongresszuson mutatja be, milyen lehet majd a hálózatba kapcsolt társadalom 2020 után.

future_megapolis

 

A társaság 5G – a Hálózatba Kapcsolt Társadalom koncepciója arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen lesz majd a Hálózatba Kapcsolt Társadalom 2020 után.

Az Ericsson szerint 2020-ra a mobil adatátviteli mennyiség a mai ezerszeresére, az adatátviteli sebesség pedig akár a mai százszorosára nőhet. Ezzel együtt a csatlakoztatott készülékek száma a mai tízszerese, akár százszorosa lesz.

A hálózatokat ezért is képessé kell tenni a csatlakoztatott készülékek hatalmas tömegének, és a mainál sokkal nagyobb adatforgalom kezelésére. A megoldást az Ericsson új technológiák azonosításában látja, melyek a már meglévő technológiák fejlesztését egészítenék ki, ily módon téve lehetővé a még hatékonyabb, sokoldalúbb és bővíthető hálózatok kialakítását. A nyilvános beltéri környezetek, könyvtárak vagy egyetemek esetében például a felhőszolgáltatások létfontosságúak lesznek a kommunikációs igények kielégítése érdekében. Ezeken a helyszíneken ezért a hálózatokat ultra sűrűn kell majd telepíteni, és mindezt természetesen alacsony költségek mellett és fenntartható módon.

Az Ericsson az 5G-re olyan módszerként tekint, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a legkiválóbb felhasználói élményt. Az 5G nem egy – vagy akár számos – teljesen új technológiát takar. Inkább arról van szó, hogy a technológia-központú megközelítés helyett egy élményközpontú megközelítést alkalmaznak, a legkiválóbb élmény biztosítására összpontosítva több, különböző igényeket kielégítő technológia integrálásával.

A demó során az Ericsson a látogatókat egy utazásra viszi a 2020-as évek világába és megmutatja, hogyan segít majd az 5G megoldani a jövőbeni kihívásokat.

A “Lehetőségek ablaka” az Ericsson rendkívül ígéretes kísérleti projektje, amely azt vizsgálja, mi történik, ha a normál üvegablakokat hálózatba csatlakoztatják.

Az Ericsson tesztprojektje megmutatja, hogy egy átlátszó antenna segítségével miként válhat egy normál ablak egyszerűen a mobil szélessávú hálózat részévé, ezáltal javítva a beltéri lefedettséget és nagyszerű mobilélményt biztosítva az épületeken belül vagy akár a tömegközlekedési eszközökön.

Tegyük fel, hogy egy busz ablakait csatlakoztatjuk a hálózatba, a jármű ezáltal akár kihelyezett irodává vagy éppen szórakoztató központtá válhat. Az ablakok átlátszó táblaként is felhasználhatók, amelyen megjeleníthetők e-mail-üzenetek és feljegyzések is.

A csatlakoztatott ablakok számtalan új és izgalmas lehetőséget kínálnak, mint például az automatizált árnyékolók és szellőztetés, a világítás felhőalapú vezérlése, és egyéb alkalmazások, amelyek az emberek, a vállalatok és a társadalom hasznát szolgálják. A csatlakoztatott ablak az épületek energiafogyasztásának csökkentésére is kínál lehetőségeket. Az átlátszó napelemek hozzáadásával megvalósított elektromosáram-termelés révén ezek az alkalmazások képesek energiával ellátni magukat, a felesleges energiát pedig az intelligens energiaellátási hálózatba továbbítani.

Az egyre nagyobb mértékű urbanizáció is komoly kihívást jelent: 2050-re a világ népességének 70 százaléka nagyvárosokban él majd, szemben a jelenlegi 50 százalékos aránnyal. Sokan laknak majd úgynevezett megavárosokban, és a népesség drasztikus megugrása a társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi problémák sokkal hatékonyabb és környezettudatosabb kezelését teszi szükségessé. Az Ericsson úgy véli, hogy az IKT és a mobiltechnológia kulcsfontosságú lesz ezen kihívások kezelésében és a jövőbeni infrastruktúra- és várostervezés terén egyaránt.

A csatlakoztatott megaváros (Connected Megacity) bemutatóban életre kel a hálózatba kapcsolt város és nyilvánvalóvá válnak az együttműködésen alapuló és proaktív gyakorlatok előnyei. A technológiát lehetővé tevő tényezőkre összpontosítva három fő forgatókönyvet láthatunk.

Az első, a biztonságos várost bemutató forgatókönyv illusztrálja, hogyan enyhíthetnek az IKT-megoldások egy autóbaleset utáni forgalmi torlódást. A második forgatókönyv egy kreatív várost jelenít meg és bemutatja, hogyan biztosíthatnak az IKT-megoldások minőségi felhasználói élményt a közönség számára még az olyan nagy tömeg jellemezte kulturális vagy társadalmi események során is, mint például egy koncert. A harmadik forgatókönyv, a zöldebb város egy hőhullámot mutat be, valamint azt, hogy a város, hogyan kezelhet egy ilyen helyzetet, kihasználva az intelligens energiaellátási hálózatok kínálta előnyöket.

A három bemutató megmutatja, hogyan azonosíthatók bizonyos viselkedésminták a helyzetekből adódó adatok és szituációs ismeretek elemzésével és kombinálásával. A szakemberek ezt követően felhasználhatják az elemzés eredményeit, hogy intelligens és az adott helyzethez alkalmazkodó ajánlásokat tegyenek a különböző forgatókönyvekre.

Forrás: IP

Leave a Comment