Az otthoni sávszélességtől is függ a háztartások jövedelme

Az Ericsson nyilvánosságra hozta, az Arthur D. Little tanácsadó-céggel és a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetemmel közös felmérése eredményeit, amely a szélessávú sebesség háztartásokra tett jövedelemnövelő hatását vizsgálta.

internet

 

A háztartási szinten végzett (mikro) felmérés bebizonyította, hogy az otthoni szélessávú sebesség már a háztatások jövedelmeire is hatással van, és feltárja, hogy melyek azok a minimális sebességi küszöbértékek, amelyeket biztosítani kell, hogy statisztikailag szignifikáns hatást lehessen elérni a jövedelmekre. Ezek a küszöbértékek országonként eltérhetnek. A kutatás az OECD és a BIK-országokban (Brazília, India, Kína) vizsgálta meg e számokat.

A jövedelem abszolút értékben mért szintje magasabb az OECD-országokban, ami alátámasztja azt az elméletet, hogy a szélessávú technológiából fakadó nyereség növekszik, ha az adott országban több, fejlettebb szolgáltatás érhető el szélessávú hozzáférésen keresztül.

Az OECD-országokban havi 120 dollárral nőtt a háztartások jövedelme, amikor 4-ről 8 Mbps-re növelték az internet-hozzáférés sebességét. A BIK háztartások esetében a legnagyobb növekedést a sebesség 0,5 Mbps-ről 4 Mbps-re történő emelése hozta, ez havi 46 dollár pluszbevételt jelentett.

Sebastian Tolstoy, az Ericsson alelnöke szerint az eredmények összhangban vannak a korábbi felméréssel, amely a szélessávú sebesség növekedések hatását számszerűsítette 33 ország GDP-jére nézve. A friss eredmények ugyancsak igazolják azt a számos egyéb tanulmányban  megjelent állítást, miszerint a szélessávú hozzáférés pozitív hatással van a gazdaságra. Tudjuk, hogy a sebesség számít, és a szélessávú sebesség további növelésenek pozitív hatása van, most be is bizonyítottuk mindezt számszerűleg, nagy adatminták használatával, még a háztartások szintjén is – közölte Tolstoy.

Egyre gyűlnek a bizonyítékok, hogy a szélessávú sebesség a gazdasági növekvés fontos hajtóereje. Mégis számos országban – nem kevésbé az EU-országaiban – a szabályozás visszafogja a teljes növekedési potenciált – véli Martin Glaumann, az Arthur D. Little munkatársa. A szélessáv lehetővé teszi a háztartások számára a készségek és termelékenység javítását e-tanuláson és üzleti szolgáltatásokon keresztül, ugyanakkor új fogyasztási helyszínekhez is hozzáférhetnek.

Erik Bohlin, a Chalmers University of Technology professzora szerint a szigorú tudományos modellek és az átfogó adatok alapján a tanulmány képes kimutatni, hogy a nagyobb szélessávú sebesség növeli a jövedelmet, ami számos fontos szakpolitikai és stratégiai vonatkozással jár.

Forrás: IP

Leave a Comment