Az ország legjobb matematika- és fizikatanárait keresi az Ericsson

Az Ericsson Magyarország 1999-ben alapított díjat a középiskolai matematika- és fizikatanárok munkájának elismerésére. Az idei Ericsson-díjra 2013. április 15-ig várják az ajánlásokat.

 

Az alapítás óta összesen 170 matematika- és fizikatanár vehette át az Ericsson Magyarország Kutatás-Fejlesztési Igazgatósága által alapított díjat.

Az Ericsson Magyarország elkötelezte magát a hazai oktatás fejlesztése mellett, vállalásának fontos része ez a díj. A társaság kiemelt feladatának tekinti a tudomány nemzetközi kapcsolatainak erősítését, a hazai kutatás és felsőoktatás nemzetközi integrációját és a középiskolai és egyetemi képzés támogatását.

Az Ericsson-díj azért jött létre, hogy támogassa, elismerje és erősítse a magyarországi, világviszonylatban is kiemelkedő matematikai és természettudományos alapképzést. Az összesen 1700 főt foglalkoztató magyarországi vállalat nemcsak a hazai telekommunikációs ipar egyik legnagyobb munkáltatója, hanem 1200 fős Kutató-Fejlesztő Központjával a legnagyobb telekommunikációs és informatikai kutatással, szoftver és hardverfejlesztéssel foglalkozó szellemi centrum Magyarországon. Éppen ezért, a cég számára elengedhetetlen a kiválóan képzett fiatal diplomás munkaerő. A díjra esélyes pedagógusok szakmai munkája és emberi hozzáállása teszi lehetővé, hogy a hazai műszaki és természettudományi diplomával rendelkezők tudása megfelelő szellemi értéket képviseljen, és vonzóvá tegye a beruházást infokommunikációs csúcstechnológiák kutatás-fejlesztésébe Magyarországon.

Az Ericsson-díjakat 2013-ban két kategóriában ítélik oda. Az ,,Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díjat két matematika- és két fizikatanár veheti át, a díj egyenként 250 ezer forint jutalommal jár. A díjat olyan pedagógusok kapják meg, akik tanítványaikkal együtt aktívan bekapcsolódtak a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok vagy az ABACUS folyóiratának pontversenyeibe, vagy a tanítás mellett évek óta a legtöbbet teszik a tantárgyuk iránti érdeklődés felkeltéséért, a matematika és fizika megszerettetéséért. Az ,,Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díjat ugyancsak két matematika- és két fizikatanárnak adják át és ugyancsak 250 ezer forintos jutalmat is jelent. A díjat olyan tanárok kaphatják, akiknek tanítványai a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok vagy az ABACUS versenyein, vagy a Varga Tamás, Kalmár László, Arany Dániel matematikaversenyek, a matematika vagy fizika OKTV, az Öveges József, Jedlik Ányos, Mikola Sándor, Szilárd Leó fizikaversenyek, a Nemzetközi Matematika vagy Fizika Diákolimpiák, a Kürschák József matematikai tanulóversenyek vagy az Eötvös Loránd fizikaversenyek valamelyikén a 2008-2009-es tanévtől kezdődően elnyerték az első öt díj egyikét.

A díjakat a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány ítéli oda, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ericsson-díjbizottságainak ajánlása alapján. A díjazandókra írásos javaslatot nyújthatnak be szakmai és társadalmi szervezetek, a javasolt tanár tevékenységét ismerő kollégák, tanítványok. Korábban nem díjazott pályázatok is megismételhetők.

A pályázatokat 2013. április 15-ig várják „Ericsson-díj” megjelöléssel a MATFUND Alapítvány címén (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.) A pályázati adatlapok letölthetők a http://www.komal.hu vagy a http://www.ericsson.hu/ericsson-dij-2013/ címről. A bizottságok a benyújtott ajánlások alapján 2013. április 22-ig döntenek a jelöltek sorrendjéről. Indoklásukat megfontolva a MATFUND kuratóriuma 2013. április 29-ig dönt a díjazottakról. A díjkiosztó ünnepségre 2013. június elején, az iskolai tanév végén kerül sor.

Forrás: IP

Leave a Comment