Az IGZO-val robbantott a CES-en a Sharp

A Sharp a CES 2013 kiállításon mutatta be legújabb fejlesztését, az IGZO (indium-gallium-cink-oxid) félvezetőt, és első olyan termékeit, amelyeknél már az erre épülő kijelzőket alkalmazzák.

Sharp LC-90LE745U

 

Az IGZO technológiával felszerelt készülékek rendkívül energiatakarékosak, képesek nagyfelbontású képek megjelenítésére és fejlett, pontos érintésvezérlést tesznek lehetővé.

Szintén a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai vásáron mutatta be a Sharp közel húsz, 60 colosnál nagyobb kategóriájú, az AQUOS LED TV termékvonalhoz tartozó modelljét, de a világ egyik legnagyobb képátlójú, 90 colos LED TV-jét is demonstrálta a CES-en a japán gyártó. Nem véletlenül, hiszen a Sharp elsősorban a nagyobb képátlójú televíziók piacán vár növekedést.

“Egyszerű a dolog – a fogyasztók nagy képernyőre vágynak kiváló képminőséggel, és ebben a szegmensben a Sharp egyedülállót képes nyújtani” – mondta John Herrington, a Sharp Electronics Marketing Company of America elnöke. A Sharp vezető pozíciójának megerősítését tervezi a nagyképernyős LED TV-k szegmensében: ennek érdekében az eddigi legjobb AQUOS-vonalat, és az eddigieknél is szélesebb nagyképernyős LED TV választékot, még több Quattron modellt, és különleges design megoldásokat állít csatarendbe.

A Sharp az elsők között fejlesztett ultra HD felbontású termékeket, amelyek az otthoni felhasználású, nagyfelbontású 4K kijelző technológia következő generációját jelentik. A termékek közül a nagyképernyős ultra HD felbontású TV-k két termékvonalát mutatták be, ezek már ebben az évben elérhetők lesznek a világpiacon.

A Sharpnak elsőként sikerült az IGZO vegyületet (indium-gallium-cink-oxid) tömeggyártásban előállítania. Az új, innovatív vegyület váltja az iparágban általánosan használt amorf szilíciumot, a vékony film tranzisztorokban (TFT) aktív rétegként alkalmazott anyagot. Az IGZO tranzisztorok számottevően kisebbek a hagyományos LCD-knél és lényegesen nagyobb elektron-mobilitással rendelkeznek. Ennek köszönhetően több adat jeleníthető meg egy ilyen kijelzőn, ami különlegesen részletes képet eredményez – akár négyszer nagyobb részletgazdagsággal, mint a hagyományos Full HD vagy 1080p felbontású LCD-k esetében. Az IGZO képes megőrizni a képernyőn megjelenített adatokat egy bizonyos ideig anélkül, hogy frissítené azokat, még akkor is, ha a tranzisztor nincs feszültség alatt. Ez a tulajdonság jelentősen képes csökkenteni a készülékek energiafogyasztását, ami mobil kijelzők esetében hosszabb akkumulátoridőt eredményez. A hagyományos LCD-kkel összehasonlítva az IGZO kijelzők drasztikusan csökkentik az érintés során bevitt zajt. Ez lehetővé teszi a gyors, egyszerű, még természetesebb írást és finom vonalak rajzolását.

 

A CES-en mutatta be a Sharp legmodernebb, 32″-es osztályba tartozó professzionális LCD monitorjait, a PN-K321 modellt és egy érintőképernyős monitor prototípusát, amely IGZO technológiával és ultranagy, 4K × 2K felbontással (3840 × 2160 pixel) rendelkezik, azaz négyszer nagyobb felbontású, mint a Full HD. Ezen felül ezek a modellek büszkélkedhetnek az iparág legvékonyabb kialakításával, mindössze 35 mm vastagok. Az érintőképernyős monitorprototípus képes 10-pontos multi-touch opcióra, amely lehetővé teszi a felhasználók számára egyszerre több gesztus érintéses bevitelét, ami különösen hasznos képek, grafikák, komplex vizuális elemek vagy építészeti tervek kezelésekor és ábrázolásakor. A PN-K321 modell várhatóan februárban kerül forgalomba, először az Egyesült Államokban.

A Sharp Las Vegasban bemutatta teljes 2013-as AQUOS LED TV kínálatát, új dizájnnal – nagy, 60″-as, 70″-es, 80″-as méretben, nem beszélve a világon kereskedelmi forgalomban kapható legnagyobb, 90″-es képátlójú LED TV-ről. Minden nagyképernyős AQUOS LED TV okostelevízió is egyben, kétmagos processzorral a gyors és könnyű kapcsolódás, vezérlés és tartalomkínálat érdekében. A kiemelt szériának számító 8-as sorozat rendelkezik az úgynevezett Super Bright funkcióval, amely egy intelligens kontrasztvezérlőt és egy fényerősebb kijelzőt kombinál.

A Sharp nagyképernyős AQUOS modelljei közül tizenegy rendelkezik Full HD 1080 pixeles felbontással, aktív 3D technológiával, a passzív 3D felbontás kétszeresét nyújtva ezáltal. Újdonság 2013-ban a Bluetooth 3D szemüvegek alkalmazása, amelyek interferencia mentesek.

Az idei CES-en bemutatkozott a Sharp Quattron-technológiájának következő generációja is: a piros-zöld-kék-sárga Quattron panelben használt speciális jelfeldolgozó révén a Quattron következő generációjában lehetséges lesz ezeknek a színeknek az önálló vezérlése és használata, így egyetlen pixelben dupla felbontás érhető el. Ennek a technológiai áttörést jelentő funkciónak köszönhetően a következő generációs Quattron egy 1080p felbontású panel tényleges felbontását Ultra HD-szerű szintre emelheti videók, állóképek, valamint webalapú szövegek esetében. A következő generációs Quattron technológia speciális jelfeldolgozást is alkalmaz, amivel a 1080p felbontású kép 4K-ra skálázható fel. A Sharp várhatóan 2014-ben mutatja be következő generációs Quattron technológiával rendelkező termékeit.

A cég bepillantást engedett a nagyfelbontás jövőjébe, amikor működés közben mutatta be a 8K felbontást egy 85”-es képátlójú TV-képernyőn. A 8K elnevezés a 7680 x 4320 felbontást takarja, ami egy HD TV felbontásának 16-szorosát jelenti és hihetetlenül részletes, kiváló minőségű képet nyújt.

Forrás: 3Dportal.hu

Leave a Comment