Az idén 61 milliárd forinttal támogatja az NKFI Alap a vállalkozásokat és a kutatóműhelyeket

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2018-ban a vállalkozások innovációs, kutatási és fejlesztési tevékenységét összesen harmincmilliárd forint, a kutatói-ipari együttműködéseket 31 milliárd forint keretösszegű pályázatokkal támogatja – közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal).

A tájékoztatás szerint az innovációs tevékenység tízmilliárd forintos keretösszegéből mikro- és kisvállakozások nyerhetnek projektenként 30-100 millió forintot, a beadási határidő március 12. A vállalkozások kutatási és fejlesztési tevékenységet összesen húszmilliárd forinttal – projektenként 100-500 millió forinttal – támogatják, a beadási határidő május 15.

A vállalkozásoknak szóló két felhívásra csak fővárosi és Pest megyei cégek pályázhatnak, mivel – mint írták – az ország többi részében az elmúlt két év során 117 milliárd forint uniós finanszírozású forrás ösztönözte a vállalkozások kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) tevékenységét a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében.

A Nemzeti kiválósági program ötmilliárd forintnyi támogatására február 28-ig lehet pályázni. A kiírás öt alprogramja egy-egy milliárd forintos keretösszeggel a szegedi lézerközponthoz kapcsolódó, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatásokat, a társadalom biztonságát és a tiszta ivóvizet szolgáló kutatásokat, valamint a fehérjetudomány alkalmazásainak kutatását támogatja.

A 26 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett Versenyképességi és kiválósági együttműködések című felhívás projektenként 0,5-1,5 milliárd forinttal támogatást nyújt a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában meghatározott területek számára.

A közlemény szerint Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta, hogy az innovációs tevékenység ösztönzésével a vállalkozások gyorsabban juthatnak növekedési fázisba, a vállalati együttműködések erősítése pedig a kutatói eredményeinek szélesebb körű alkalmazását segítheti. A felhívások az előző évekhez képest korábban jelentek meg, így kiszámíthatóbbá válik a finanszírozás – írták. Hozzátették: a nyáron megszülető támogatói döntéseket követően a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak.

Leave a Comment