Az érintés csábítása // Teszt: Sony Vaio T13 Touch

Kiváló időzítéssel dobta piacra új, őszi notebook termékvonalának csúcsmodelljét a Sony. A Vaio-sorozat legújabb, érintőképernyős üdvöskéje a korábban már bizonyított T13-as ultrabook érintőképernyős változata, amely a Windows 8 operációs rendszer képességeit hivatott maximálisan komfortossá tenni a felhasználó számára.


A Sony október 28-án, a Windows 8 operációs rendszer premierjével egy időben tette fel a boltok polcaira a legújabb T-szériás Vaio (SVT1312V1ES) ultrabookot.

Mint arra a Sony és a Microsoft magyarországi képviselői is rámutattak a Vaio T13 októberi bemutatóján: az egyre burjánzó multimédia-fogyasztás arra sarkalja a OS-fejlesztőket, hogy újragondolják szoftvereiket, miközben a gyártói oldal is igyekszik megfelelni azoknak a felhasználói elvárásoknak, amelyek alapján már szinte alapszériás fícsör az instant megosztás, és a “nagybetűs” connectivity – lehetőleg mindez érintőképernyőn.

A trendet látva, a Vaio sorozatra az elmúlt időszakban egyébként is határozottan ráerősítő Sony, a keze ügyébe eső extrákat kiöntötte a tervezőasztalra, és ukászba adta a fejlesztőknek, hogy mindezt pakolják bele az őszi szezon csúcsgépébe. (Míg korábban a Vaio laptopok útja nem egyszer a boltból szinte azonnal a szervízbe vezetett, addig az T13-as ultrabook is már sejtetni engedte, hogy valami megváltozott a Sonynál.) Nem túlzás arról beszélni, hogy a Sony az egyik – ha nem a – legjobb ultrabookot küldte ringbe idén ősszel.

Összességében ugyanis egy rendkívül okos, elegáns, ám egyszerre masszív és kellemes készülék került ki a Sony műhelyéből: a dizájnos alumíniumborítás kiváló teljesítményt produkáló hardveres szettet takar, amely szinte minden elemében megfelel a folyamatosan mozgásban lévő felhasználók igényeinek.

A Sony Vaio T13 Touchban – újdonságként – az Intel legújabb generációs vonalát képviselő Core i5-ös Ivy Bridge processzor dobog. Az ultrabook sebességére nem lehet panasz: a készülék indítása után a Windows 8 mindössze néhány másodperc alatt feláll, a belépést követően azonnal kezdődhet a munka. A T13 Touch 4GB memóriával és 128 GB SSD-vel rendelkezik.

A képernyő mérete 13,3 inch, maximális felbontása 1366×768 pixel, a vizuális megjelenítést HD Graphics 4000 támogatja. A gördülékeny munkamenetet a hardveres jellemzők maximálisan támogatják, fennakadást csupán az érintőképernyő használata okozhat. A touch funkcióhoz még nem szokott felhasználó könnyedén azzal szembesülhet, hogy a Windows 8 újszerű funkcióit (értsd: az asztalon az ikonokat felváltó csempéket) böködve könnyen kialakulhat egy disszonáns jelenség: mire is való az érintőképernyő, mire is használjam az egeret?

Persze a gyakorlat erre is megadja majd a választ, és kikristályosodik a touchpad, az érintőképernyő és az egér célszerű használata. Noha a Sony egy igazán jó minőségű érintőképernyővel szerelte fel a Vaio T13 Touchot, a kisebb felületek (például egy webes űrlapkitöltésekor a checkboxok) kattintásához praktikus továbbra is az egeret használni. Ezzel szemben – a tervezői szándékoknak megfelelően – általános netes böngészésnél, képnézegetésnél, közösségi oldalak, vagy éppen egy – rövid idő alatt sok kattintást igénylő – szerkesztőségi rendszer használatakor azonban sokkal célszerűbb az érintőképernyő használata a touchpaddel szemben.

A Vaio T13 Touch akkummulátora egy töltéssel több mint öt óra munkát tesz lehetővé, ami természetesen a multimédiás tartalmak megjelenítésével vagy éppen egy mobilinternetes stick, egy egér használatával rövidebb idő is lehet.

Kellemes tapasztalat, hogy a készülék igencsak halk hűtéssel dolgozik, ami egy esetlegesen komolyabb felmelegedéskor is maximálisan toleráható hangerővel “zakatol”. A T13 Touch a Vaio T13-as modelltől örökölte billentyűzetét is, amely az elmúlt évek egyik legkellemesebb notebook/netbook/ultrabook billentyűzetének számít. A gombok billentése laza és kényelmes, ugyanakkor gyors és határozott gépelést tesz lehetővé. A gombok nem csúsznak egymásra, és a betűk elrendezésébe sem csempészett semmilyen csalafintaságot a Sony: valamennyi magyar karakter önálló gombon található, a funkció (FN) billentyű a számsor felett található F-gomboknál kap szerepet, így a funkciógomb-sor (F1-től F7-ig) a szokásos feladatokon túl hang- és fényerő-vezérlésre is alkalmas.

Ami az összekapcsolhatóságot illeti, a Vaio T13 Touchban két USB port kapott helyet, egy 2.0-s és egy 3.0-s csatlakozás.

Bár alapvető elvárás, de elégedetten vettük tudomásul, hogy a két USB portot nem ragasztotta egymásra a Sony, így akár két “kövérebb” USB csatlakozást (mobil stick + nagyobb méretű pendrive) is képes egyszerre fogadni a gép. A be- és kimenet listája megfelel az általános elvárásoknak: HDMI, Ethernet, fülhallgató kimenet, D-Sub, valamint egy ProDUO SD-kártya olvasó.

 

 

Mint azt már a cikk bevezetőjében említett elegáns dizájn és formatervezés jellemzi a Vaio T13 Touchot. A teljes aluminium borítás kívülről szálcsiszolt, belül matt felületet jelent, az ultrabook kialakítása az ezüstszínű fémházzal szinte már az ‘instant classic’ kategóriát súrolja, mintha egy végtelenül funkcionális – és multimédiás – ékszerdobozt tartanánk a kezünkben. Az ultrabook szögletes vonalvezetése határozott karaktert ad a T13 Touchnak, míg a billenytűzet körüli “karosszéria” lágy vonalú süllyesztése igazán cizellált “érintést” biztosít a gépelés során. Mindössze egyetlen ponton lenne érdemes továbbgondolti a T13 Touch jövőbeni örököseinek formatervezését: a billentyűzet felületének felénk eső sarkai túlságosan hegyesre sikerültek, így bizonyos kényelmes testartásokban (pl a párnák közé süppedve a kanapén) hosszas gépelés során kellemetlenül bökheti a felhasználó alkarját – véleményünk szerint megérte volna lekerekíteni a két alsó sarkot.

A készülék tömege ugyancsak a mobilitást és a “bárhol-bármikor” használatot támogatja: a T13 Touch 1,7 kilogrammjával kisebb táskákban is szinte észrevétlenül bújik meg. Igaz, az ultrabook kategóriában nem ez a legkisebb tömeg, de tapasztalataink szerint ez is a masszív – és megbízható – konstrukció érzését kelti.

 

A Sony Vaio T13 Touch főbb műszaki jellemzői:

  • Intel Core i5-3317M CPU @ 1,7 GHz
  • 4GB RAM
  • 128 GB SSD merevlemez
  • HD Graphics 4000
  • 13,3 inch/34 cm (13366×768 pixel felbontás)
  • USB 3.0, USB 2.0, HDMI, Ethernet, D-Sub, fülhallgató kimenet, SD kártyaolvasó
  • 32,3×22,6×19 cm, 1,7 kilogramm

Forrás: IP

Leave a Comment