Az Ericsson szolgáltatói színvonalú WiFi-t kínál mobil szélessávhoz

Az Ericsson egy olyan 3GPP szabványos WiFi hálózati hozzáférési, vezérlési és kezelési megoldást jelentett be, amely biztosítja, hogy a felhasználók mindig a legjobb kapcsolatot érhessék el.

Ericsson ConsumerLab (fotó: Ericsson)

 

A megoldás lehetővé teszi a mobilszolgáltatók számára, hogy könnyedén beépítsék a WiFi-t a heterogén hálózati stratégiájukba, miközben még a forgalomtól leterhelt területeken is egyenletesen magas felhasználói élményt biztosíthatnak. A WiFi integrálása kiemelt kérdés minden mobilszolgáltató számára.

A WiFi hozzáférés zökkenőmentes és tökéletes integrációja egyre fontosabb része bármely mobil szélessávú szolgáltatásnak. Az okostelefon-felhasználók gyakran tapasztalhatják bosszúsan, hogy készülékük automatikusan kapcsolódik egy WiFi hálózathoz, az adatkapcsolat pedig észrevehetően lassabb lesz.

A felhasználói élmény szempontjából az Ericsson által a piacon elsőként megvalósított valósidejű forgalomirányítás funkció automatikusan kiválasztja a legjobb kapcsolatot. Az Ericsson megoldása lényegében egy szoftverfrissítés, amely folyamatosan elemzi a mobil 3GPP és a WiFi hálózat legfontosabb teljesítménymutatóit mielőtt a felhasználó okostelefonját automatikusan és zökkenőmentesen hálózatról hálózatra irányítaná. Ez a legjobb felhasználói élményt és optimális hálózati erőforrás felhasználást biztosítja.

A valósidejű forgalomirányítás egy a hálózat által vezérelt képesség, amely további beavatkozást vagy szoftvert a felhasználó készülékén nem igényel. A megoldás a hozzáférés kiválasztást is támogatja, egy önoptimalizáló hálózati képesség (self-optimizing network / SON) által, ami a WiFI és a 3GPP hálózatok közötti terheléselosztást teszi optimálissá és ezzel javítja az átlagos felhasználói élményt.

Dary Shoolar, az Ovum független IT elemzőcég vezető elemzője szerint az Ericsson egyértelműen kiemelkedőt alkotott azzal, hogy a mobilszolgáltatók 3GPP hozzáférése, vezérlései és kezelése által szorosabb integrációt biztosít. Ez a megoldás jobb végfelhasználói élményt nyújthat azzal, hogy nem kényszeríti rá a WiFi jól ismert hiányosságait a felhasználókra. Ugyanakkor a szolgáltatók is üdvözölhetik az Ericsson által megalkotott WiFi és mobil közötti szorosabb integrációt, hiszen javul a hálózati erőforrások optimalizációja és jelentősen könnyebbé válik a WiFi szolgáltatások nyújtása.

„A vezető mobilszolgáltatók heterogén hálózati stratégiái arra koncentrálnak, hogy kiváló mobil szélessávú élményt nyújtsanak az ügyfeleik számára, bárhol is legyenek. Az idén korábban bejelentettek szerint a licenszelt spektrumban üzemelő kis celláknak a makrocellákkal való koordinációja és a WiFi valamint a 3GPP intelligens hálózati integrációja által, most a leghatékonyabb eszközt adjuk a szolgáltatók kezébe, hogy egyenletesen kiváló teljesítményt nyújtó felhasználói kapcsolatokat biztosíthassanak” – fejtette ki Thomas Noren, az Ericsson rádiós termékeiért felelős alelnöke.

Mivel egyre több beltéri területet sújt a mobil hálózatok túlterheltsége, az Ericsson kidolgozta az első 802.11ac hozzáférési pontját, amivel a mobilszolgáltatók kiegészítő beltéri kiscellás vagy önálló WiFi elérést hozhatnak létre. A 802.11ac szabvány a táblagépek és egyre inkább az okostelefonok esetében is elterjedt.

Két új felhő-vezérlő opció – mindkettő 3GPP szabványos interfésszel a mobil maghálózathoz – segíti a WiFi integrációját a meglévő mobilszolgáltatásokba. Az Ericsson Evo Controller most már egy WiFi vezérlővel, a WIC 8030-cal is büszkélkedhet. Az új önálló vezérlő, a WIC 8100, legfeljebb 10,000 hozzáférési pontot és 500,000 egyidejű előfizetőt képes támogatni, ami a szolgáltatók számára lehetővé teszi, hogy költséghatékony módon egy központi helyről konszolidáljanak több WiFi hálózatot.

Az Ericsson a WiFi és 3GPP hálózatok közös platformon történő integrált menedzselését lehetővé tevő megoldást is bemutat, ami egyszerűsíti az üzemeltetést és csökkenti a hálózati költségeket.

Ezek az új WiFi 3GPP integrációt lehetővé tevő termékek és képességek kiegészítő és megnövekedett előnyöket adnak az Ericsson által támogatott új ipari szabványok képességeihez, többek között az Access Network Discovery and Selection Function (ANDSF) funkciót, az IP session mobility (másnéven IP cím megőrzés) és a Wi-Fi CERTIFIED Passpoint™ (a Wi-Fi Alliance Hotspot 2.0 Specification alapján). Az Ericsson WiFi-3GPP integrációs megoldásokat is nyújt az olyan szolgáltatók számára, akik lakossági WiFi lefedettséget kivánnak nyújtani. A 2013. évi MWC alkalmával jelentette be az Ericsson az új WiFi Gateway alkalmazást a Smart Services Routeren (SSR), amely egyben a WiFi hálózatok és a mobil szélessávú infrastruktúra integrációját támogatják.

Forrás: IP

Leave a Comment