Az Ericsson megoldotta az LTE-alapú videóközvetítést

Az Ericsson új végpont-végpont közvetítési megoldása forradalmasítja a mobilhálózatokon keresztüli videoközvetítést és megoldást kínál a TV Anywhere szolgáltatások iránti egyre növekvő keresletre is.

Ericsson ConsumerLab (fotó: Ericsson)

 

Mivel a fogyasztók médiatartalmaikat összes készülékükön el akarják érni, a TV- és videoforgalom fogja uralni a hálózatokat a következő három-négy évben, a mobil adatforgalom pedig a jelenlegi 40-ről 90 százalékra emelkedik majd.

Egyre nagyobb a nyomás a mobilszolgáltatókon, hogy lehetővé tegyék a TV Anywhere élményt ügyfeleiknek, miközben a hálózati költségeket és a hatékonyságot sem hagyhatják figyelemen kívül. A vezető mobilszolgáltatók már most látják az  LTE-ben rejlő lehetőségeket. Nagy sebessége és kapacitása révén az LTE-hálózatok bárkinek, bárhol és bármikor lehetővé teszik a kiváló minőségű videotartalom elérését pufferelés nélkül. Az LTE-alapú videoátvitel iránti egyre nagyobb igényre válaszolva az Ericsson új, exkluzív végpont-végpont megoldást jelentett be.

Az LTE-alapú műsorszórási megoldás a videoélményt új szintre emeli, a legkiválóbb minőségű videotartalmat garantálva a népszerű eseményekhez. Lehetővé teszi a mobilszolgáltatók és partnereik számára, hogy prémiumszolgáltatást kínáljanak az LTE-hálózaton keresztül garantált minőségben és költséghatékonyan, ami egyben új bevételi forrásokat is biztosít.

Az Ericsson megoldása iránt világszerte nagy érdeklődést mutatnak a mobilszolgáltatók. Az amerikai Verizon már tervbe vette az Ericsson LTE Broadcast megoldás bevezetését. A technológia új, izgalmas lehetőségeket rejt a sportesemények, koncertek, sőt akár a távoktatás és távoli egyetemi előadások terén is – mondta Parissa Pandkhou, az amerikai mobilcég vezető megoldásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. A Telstra ausztrál mobilszolgáltató hálózatokért és hozzáférési technológiáért felelős igazgatója, Mike Wright megerősítette, hogy a Telstra 2013 második felében az Ericssonnal együttműködésben megkezdi az LTE Broadcast technológia élő hálózati tesztelését. Peggy Johnson, a Qualcomm Technologies, Inc. vezető alelnöke és a Global Market Development elnöke szerint egyértelműen látható a mobilhálózatokon keresztül nyújtott videotartalom iránti igény.

Ulf Ewaldsson, az Ericsson vezető alelnöke és műszaki igazgatója szerint a cég egyedülálló pozícióban van az LTE Broadcast technológia terén. Jelenleg a skandináv vállalat az egyetlen szállító, amely képes a fogyasztói szokásokra vonatkozó tudást komoly mobilhálózati szakértelemmel és a videótömörítési technológiák terén szerzett húsz éves vezetői tapasztalattal ötvözni, ami a mobilszolgáltatókat is segíti a médiafogyasztás gyors fejlődése által jelentett bevételi lehetőségek maximális kiaknázásában.

Az LTE Broadcast megoldás három új technológiai szabványból áll. A HEVC (High Efficiency Video Coding, nagy hatékonyságú videokódolás) egy új videotömörítési szabvány, amely a videotartalom szállításához szükséges sávszélességet a felére csökkenti az MPEG-4 AVC technológiához képest. Az MPEG DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH), dinamikus adaptív adatfolyam HTTP-n keresztül) egyszerűsíti és szabványosítja a videotartalom fogyasztói készülékekre történő adaptív szállítását, jobb szolgáltatásminőséget, nagyobb hatékonyságot biztosítva és lehetőségeket kínálva a technológia pénzre váltására. Az eMBMS (Evolved Multimedia Broadcast Multicast Service, fejlett csoportos multimédia-sugárzási szolgáltatás) egy olyan 3GPP szabvány, amely lehetővé teszi a mobilhálózatok számára, hogy csoportos sugárzási szolgáltatásokat biztosítsanak dinamikus módon, megoldást kínálva a népszerű tartalmak sűrű fogyasztási forgatókönyvek keretében történő nyújtásának problémáira, csökkentve a szolgáltatás rádióhálózaton keresztüli nyújtásának és a backhaul megoldásnak a költségét.

Az Ericsson ConsumerLab kutatása szerint a fogyasztók 67 százaléka használja a mobilkészülékét (táblaszámítógép, laptop vagy okostelefon) tévészolgáltatások igénybe vételére. Az okostelefonokon történő TV-fogyasztás több mint 50 százaléka az előfizető otthonán kívül (mobilhálózatokon) történik. Az új LTE-alapú videoátviteli megoldás kielégíti a tartalom minden készüléken történő nagyobb hatékonyságú biztosítására és a tévéélmény magasabb szintű testre szabására vonatkozó igényeket.  Az Ericsson a megoldást a 2013-as Mobil Világkongresszuson mutatta be.

Forrás: IP

Leave a Comment