Átadták az Innovációs Nagydíjat

Az elmúlt évi innovációs tevékenység elismeréseként átadták a 2012. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a Parlamentben.

 

Innovációs Nagydíj 2013 (fotó: Dömötör Csaba/Innoportal.hu)
Innovációs Nagydíj 2013 (fotó: Dömötör Csaba/Innoportal.hu)

 

A díjat olyan magyarországi vállalatok vehették át, amelyek az elmúlt évben nagy jelentőségű, és kiemelkedő hasznot hozó innovációt valósítottak meg. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság elnöke idén is a gazdaságért, illetve az innovációs területért felelős miniszter volt.

Innovációs Nagydíjat vehetett át az NNG Kft. az ”iGO Automotive˝ navigációs szoftvertermékért.

Az NNG Kft. új navigációs szoftverterméke korszerű megoldást kínál az autóipar szereplői számára, hogy ne csak a csúcs-, hanem az alacsony kategóriás járművekbe is minőségi, gyárilag beépített navigációs alkalmazások kerüljenek. A vállalat mára a világlegnagyobb autóipari beszállítóinak és autógyártóinak szállít kompakt navigációs megoldást, amely egyetlen szoftverből, egyetlen frissítőportálból és annak technológiai megoldásaiból áll, amelyek a partnerek és a járművezetők maradéktalan kiszolgálása érdekében testre szabhatók és helyhez köthetők.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. évi Ipari Innovációs Díját és az Iparfejlesztési Közalapítvány 2012. évi Szervezeti Innovációs Díját a BalaBit IT Biztonságtechnikai Kft. vehette át a tevékenység-felügyeleti eszközök új generációjának kifejlesztéséért.

Két kutatóközpontban, Budapesten és Veszprémben, az EU és a magyar állam társfinanszírozásával kifejlesztett Shell Control Box nevű termék egy olyan tevékenység-felügyeleti berendezés, amely a távoli szerverekhez, virtuális asztalokhoz és a hálózati eszközökhöz való hozzáférést ellenőrzi, a rendszerekhez csatlakozó felhasználók munkafolyamatait pedig mozifilmszerűen visszajátszható formában rögzíti.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Agrár Innovációs Díját a Farmgép Kft. kapta új, korszerű permetezőgépek kifejlesztéséért.

A vegyszeres növényvédelem hatékonyságát alapvetően meghatározza az alkalmazott gépek kialakítása. Valós hazai és külföldi piaci igények alapján szükségessé vált új, korszerű szántóföldi permetezőgépek kifejlesztése. A többéves munka során célul tűzték ki olyan konstrukciók létrehozását, amelyek kielégítik az MSZ EN 12761 honosított európai szabvány szigorú követelményeit, és lehetővé teszik a területteljesítmény növelését, a nagyfokú üzembiztosságot, a munkaminőség javítását, valamint a környezetkímélő védekezéseket.

A  Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Környezetvédelmi Innovációs Díját a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. vehette át részesült víztakarékos, öntözési és halászati fejlesztéseiért.

Az öntözési fejlesztés a halászati ágazat által hasznosított halas tavi rendszerre létesült. Az első pillanattól kezdve meghatározó szempont volt a halászati és a növénytermesztési érdekek összhangba állítása. Mindkét ágazat számára a víz rendelkezésre állása a „tenyész” időszakban létfontosságú. A két ágazat összesen ~ 800 M Ft értékű fejlesztést hajtott végre. Létrejött 527 ha-on egy Európában egyedülálló, teljes automatizáltságú öntözőrendszer. Az öntözés legfontosabb pontja a kijuttatandó víz mennyiségének és időpontjának meghatározása.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2012. évi Innovációs Díját a GRP Plasticorr Kft.-nek ítélték oda a műgyanta alapú Plastimol® PR javító bilincs kifejlesztésért, gázvezetékek hibahelyeinek javítása és rehabilitációja céljából.

Gázvezetékek hibahelyeinek javítása és rehabilitációja üvegszál erősítésű műgyantával – kompozittal – történik. Az előzetesen fémtiszta állapotig megtisztított és zsírtalanított cső felületét egyenletes vékony rétegben bevonják a készre kevert ragasztó masszával. A körvarrat külső felületén előforduló bemaródásokat, krátereket és egyéb sérüléseket a térkitöltő masszával kitöltik úgy, hogy az eredeti kontúrt ezúton helyreállítják. A pre-preg szalagot olyan pozícióban kell indítani, hogy a bandázs széle pontszerű varrathiba esetén ne essen a hibás felületre, annak szélétől legalább 50 mm-re legyen. A pre-preg szalagból 8 menetet hordanak fel, hogy a megfelelő szilárdsági értéket ismételten biztosítani tudja a vezeték. A bevonat kikeményítésének meggyorsítására a tekercs külső felületén ellenállás-fűtés, vagy indukciós-fűtés elvén működő fűtő elemeket helyeztek el. A teljes kikeményedés folyamata a hőérzékelő elemek adatai alapján figyelemmel kísérhető, annak időtartama az átmérő és az áramló gáz hűtőhatásának függvényében 20–60 perc. A kész, kikeményített bandázs az élő szervezetekre semmiféle károsító hatást nem jelent.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012. évi Innovációs Díját a Mikropakk Műanyag- és Fémfeldolgozó Kft. vehette át
a kétkomponensű PUR-habokhoz kifejlesztett MikaTech membrán rendszerért.

A 2K PUR-hab rendszereket főként profi építőipari felhasználók alkalmazzák gyorsabb száradási idejük és hatékonyságuk miatt. Jellemzőjük, hogy a két alkotó komponens egyazon palackban, de egymástól elválasztva, külön térben helyezkedik el. A két komponens csak a felhasználáskor elegyedhet egymással. Mivel a rendszer a legkisebb tömítetlenségre is érzékeny, a két komponens közti tömítés meghibásodása a palack működésképtelenségét okozza (a rendszer beragad, a hab kifújhatatlanná válik). A piacon eddig elérhető PUR-hab palackok gumi alapú tömítései alapanyagukból adódóan könnyen meghibásodtak, rendkívül gyakori volt a vevői/felhasználói reklamáció.

A Magyar Innovációs Szövetség 2012. évi, a legeredményesebb, újonnan alapított innovatív kisvállalkozásnak járó Innovációs Különdíját a Jáger Prod Kft. kapta a kültéri nagyelosztó szekrények termékfejlesztéséért.

Az innováció tárgya a Jáger Prod Kft. által kifejlesztett „JAGER BOX„ típusú szabadtéri villamos tokozatcsalád létrehozásának, valamint a termék gyártási technológiájának és a termékélettartam végén történő újrahasznosításának komplex kidolgozása. A létrehozott tokozatcsalád hőre keményedő műanyagból készülő, különösen hosszú élettartamú termék. Moduláris rendszerbe foglalásával és rendkívül nagy variálhatóságával, széles keretek közötti felhasználhatóságot tesz lehetővé.

A bírálóbizottság kiemelt elismerést ítélt a szegedi Gabonakutató Közhasznú Nonprofit Kft.-nek a gabonafélék, az olajosnövények és a szója természetes biológiai alapjainak fejlesztéséért és hasznosításáért.

A földgáz kénhidrogén- és vízgőztartalmát mérő lézeres fotoakusztikus elvű műszer kifejlesztése és piacra viteléért a Hilase Fejlesztő, Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nek, a MOL Nyrt. kutatási és termelési divíziójának, a Videoton Holding Zrt.-nek és a Szegedi Tudományegyetemnek.

Forrás: IP

Leave a Comment