Akár totózhatunk is a Philips okos LED lámpájával

A Philips Hue nevű világítási rendszerének legújabb alkalmazásával okostelefonról és tabletről irányíthatók a fényforrások.

Philips Hue

 

A Philips Hue új IFTTT (If This Then That) csatornáján keresztül a rendszer minden API-t használó internetes felülettel kapcsolatba léphet, így a Hue egy olyan információforrássá válik, ami könnyedén vizualizálhatja az időjárást, de akár részvényárfolyamokat, sporteredményeket, e-mail és social media értesítéseket is mutathat.

Az 1.1-es verzió egy másik fontos új funkciója az úgynevezett „geofencing” és a „recurring schedules” amelyek a tavaly ősz óta gyűjtött fogyasztói visszajelzések alapján kerültek bele a szolgáltatásba. A Geofencing az irányító eszköz (telefon vagy tablet) távolsága alapján irányítja a világítást, attól függően, hogy az eszköz épp közeledik, vagy elhagyja a házat. Ily módon a fények automatikusan felkapcsolódnak, vagy megváltoztatják beállításaikat, ha a Hue felhasználó hazaér, illetve minden lámpa elalszik, ha kilép a kapun, anélkül, hogy a felhasználónak akár egy percre is elő kéne vennie a telefonját.

A „recurring schedules” opcióval a Hue felhasználók már beállíthatják az idősávokat speciális, napi szinten ismétlődő tevékenységeikhez, mint például a felkelés-lefekvés, vagy a tanulóidő, amiket így már a Hue is támogat, nem kell őket naponta beállítani. Az időzítő segítségével pedig beállíthatunk random világítási mintákat is, így pedig a váratlan időkben felkapcsolódó fény a tulajdonos távollétében is extra biztonságot biztosít az ingatlannak.

Az új „synchronous scenes” funkció a háttérben működik, hogy biztosítsa, a Hue-hoz tartozó LED-ek finoman és zökkenőmentesen váltsanak a beépített témák között. Ezek a témák már magukban a fényforrásokban vannak tárolva, így elkerülhető az a dominó effektus, amikor egyszerre több utasításra kell reagálniuk a lámpáknak.

Ed Crawford, a Philips Lighting Americas Professional Channel ügyvezető igazgatója és alelnöke szerint az intelligens világítás lehet az intelligens otthonhoz vezető út. A vásárlók olyannyira rákaptak a Hue használatára, hogy a cég eladásai az elmúlt hat hónapban 300 százalékkal múlták felül a várakozásokat.

A Philips a múlt hónapban mutatta be a Hue nyílt API-ját és az iOS-es szoftverfejlesztő csomagját, és mióta megnyílt a lehetőség a közösségi fejlesztésekre, tucatnyi új alkalmazás született. Ezek többek között lehetővé teszik, hogy a Hue intelligens lámpái a hallgatott zenére és azok albumborítóira reagáljanak, vizualizálják a szívverésed egy otthoni edzés alkalmával, segítsenek a csillagászatban, szóbeli utasításokat kövessenek, vagy a TV képernyővel összhangban egy sokkal kellemesebb, magával ragadó nézői élményt biztosítsanak.

A közösségi fejlesztések és az IFTTT által nyújtott korlátlan lehetőségek kombinációjából várhatóan a Hue alkalmazásainak száma a jövőben is dinamikusan nőni fog. A felhasználók jelenleg is megosztják egymással a meetHue.com-on kedvenc témáikat, receptjeiket. Az IFTTT-vel olyan új receptek is valósággá válhatnak, ahol egy felhasználó körtéi bizonyos előre meghatározott tényezők esetén konkrét információt továbbíthatnak. Például egy Hue lámpa színt válthat, ha esőre áll, vagy pislogással jelezheti, ha a felhasználó sürgős e-mailt kapott.

A ZigBee Light Link szabvány segítségével a Hue fényforrások nem csak egymással tudnak kommunikálni, hanem minden más ZigBeet használó eszközzel, például mozgásérzékelőkkel és termosztátokkal is, miközben még a szélessávú adatkapcsolat fenntartására is kevesebb energiát használnak mint a hagyományos WiFi rendszerek. A lámpák szoftverfrissítései, például automatikusan jutnak el a termékig, az új alkalmazások pedig kényelmesen letölthetők az app-store-okból vagy a meetHue.com-ról. Ez megkönnyíti és egyben személyre szabhatóvá is teszi a Hue rendszert, hogy az maximálisan illeszkedjen a felhasználó életritmusához.

A jelenlegi iOS Hue felhasználók már most is jóváhagyhatják a frissítéseket mobil eszközeikről, vagy előtte felkereshetik a meetHue.com-ot további frissítéssel kapcsolatos információkért. Androidra és Kindle-re májusban érkezik a frissítés. A három körtéből és egy Smartbridge-ből álló Hue kezdőkészlet már elérhető az Apple boltjaiban és az Amazonon, további lámpák mintegy hatvan dollárért vásárolhatók.

Forrás: IP

Leave a Comment