A világgazdaság miatt lassul a Bosch csoport is

A világgazdasági növekedés visszaesése lassította a Bosch csoport növekedését tavaly: az előzetes adatok alapján a technológiák és szolgáltatások vezető szállítójaként ismert vállalat 2012-ben 1,6 százalékkal, 52,3 milliárd euróra növelte éves árbevételét.

 

A cég közleménye szerint az árbevétel visszafogott növekedése, valamint a nehézségekkel küzdő napenergia részleg várhatóan egymilliárd eurónyi vesztesége jelentős hatással volt a Bosch pénzügyi eredményeire.

Az előzetes számítások alapján az adózás előtti eredmény (EBIT) az árbevétel két százalékát teszi ki. Ennek megfelelően a társaság 2013-ban a jövedelmezőség javítására koncentrál anélkül, hogy elhanyagolná jövőbeli beruházásait.

A vállalat várakozásai alapján a Bosch csoport idén az előző évinél valamivel jobb, de korántsem jelentős árbevétel-növekedésre számít. A világgazdasági növekedés visszaesése tavaly a Bosch csoport minden üzletágában éreztette hatását, ugyanakkor a gépjárműtechnika üzletág legtöbb területe fejlődést mutatott.

Az ipari technika üzletágat a gépgyártás visszaesésének negatív hatása és a napenergia-termékek piacán érzékelhető 40 százalékos árzuhanás befolyásolta, míg a fogyasztási cikkek és épülettechnika üzletágon belül működő termotechnika és háztartási gépek szektor számára nagy terhet jelentett a Dél-Európában tapasztalható nehéz gazdasági helyzet.

Régiónkénti bontásban vizsgálva szembetűnőek az Európában tapasztalható nehézségek, itt ugyanis az árbevétel két százalékkal elmaradt az előző évitől. Észak-Amerikában az árbevétel 17 százalékos növekedése biztató teljesítmény, miközben Dél-Amerikában ugyanez a mutató 16 százalékos visszaesést jelez. Az ázsiai-csendes-óceáni térség szerény, öt százalékos növekedést realizált.

Idén január 1-jéig a Bosch csoport munkavállalóinak létszáma világszinten mindössze kicsit több mint egy százalékkal, 306 000 munkavállalóra nőtt.

A Bosch kutatás-fejlesztési kiadásai meghaladják az árbevétel nyolc százalékát, amivel a Bosch már évek óta a világ legjelentősebb k+f vállalatai közé tartozik. A környezet védelmére és az erőforrások megőrzésére hivatott technológiák és termékek a Bosch kutatás-fejlesztési költségeinek több mint 45 százalékát, árbevételének pedig több mint 40 százalékát teszik ki.

A Bosch idén tovább szeretné erősíteni ázsiai jelenlétét, és külön figyelmet fordít az adott piacokra szabott termékekre, ezért több fejlesztési munkát telepít Kínába, Indiába és Vietnámba – derül ki a közleményből.

A cégcsoport Magyarországon tizenegy leányvállalattal van jelen; a magyarországi Bosch csoport 2011-ben 134 milliárd forintra növelte forgalmát a magyar piacon, ez 13 százalékkal haladta meg a 2010-es eredményt. A 2012-re vonatkozó magyarországi adatokat várhatóan májusban közli a Bosch.

Forrás: MTI

Leave a Comment