A világ legáramvonalasabb bringáját hajtja Wiggo a Girón

A Pinarello egy különleges kerékpárjával állt rajtjához az idei Giro d’Italia időfutamain Sir Bradley Wiggins, a Sky bringása. A Bolide nevű kerékpár jól vizsgázott, és a Sky is magabiztosan nyerte az első időfutamot.

bolide 01
A Bolide nevű időfutamos bringán minden apró alkatrész egyetlen célt szolgál: a minél jobb rész-, és futamidőt.

Abban, hogy a Sky színeiben versenyző Sir Bradley Wiggins tavaly megnyerte a Tour de France-t, nem kis szerepe volt az időfutamok során nyújtott teljesítményének. Ebben pedig oroszlánrésze a Bolide elődjének, a Pinarello Graalnak is. (A Graal még a 2010-es Girón debütált, és rögtön a dobogó tetejére gurult, vagyis oda gurította Wigginst.) Ezzel a Pinarello ismét megerősítette, hogy a világ legjobb kerékpárgyártói közé tartozik.

A Graal mindemellett komoly sikerekhez segítette hozzá Miguel Induraint és Chris Froome-ot is, azonban a Pinarellónál ezután sem pihentek a babérokon.

Az olasz körverseny Sir Bradley Wiggins versenyez a Bolide-dal.

bolide 04

 

Az idei olasz körversenyt megelőzően már politikusokat megszégyenítő titkolózás övezte Wiggins 2013-as időfutamos bringáját, amelyet egyébként fotózni sem engedtek a sajtónak a Giro első időfutamja előtt.

Az elmúlt egy évben szoros együttműködés folyt a Pinarello Lab mérnökei és technikusai, valamint a Sky csapat között.

A Pinarello technikusai a legapróbb részletekbe menően vizsgálták meg a legáramlatok hatását valamennyi alkatrészen. A különleges, szinte megszállott munka eredménye az lett, hogy a Bolide légellenállása mintegy 15 százalékkal csökkent a Graalhoz képest.

bolide02

 

A Bolide-on használt új légterelő csöveknek és profilborításoknak köszönhetően a bringa bármilyen szeles időben a létező legkisebb légellenállást nyújtja.

Az egyik legnagyobb mértékű javulást a fékek “elrejtése” jelentette. A belső kábelezés amellett, hogy optimalizálja a légterelést és a légáramlatokat, a versenykerékpároknál nem csupán esztétikus, de innovatív megoldásnak is számít.

Az integrált kormány egyedülálló egységbe olvad a vázzal, és rendkívüli mértékben csökkenti a légellenállást a hagyományos időfutamos kormányhoz és könyöklőkhöz képest.

Az elemes és elektronikus vezérlőket teljes egészében elrejtették a Bolide vázába. Az elektronikus váltóvezérlőt a kormányba integrálták, amely még tovább csökkenti a kerékpár elején fellépő turbulenciát.

bolide 03

 

A Bolide mintegy 5 százalékkal könnyebb elődjénél, a Graalnál, a legellenállása pedig 15 százalékkal lett kisebb.

Forrás: teamsky.com/Innoportal.hu

Leave a Comment