A PictoVerb sokféle célcsoportnak nyújthat segítséget

Zsombori Balázsnak a verbális kommunikációban korlátozottakat segítő programját, a PictoVerbet nagy érdeklődés övezte a  22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen. A fiatal, mindössze 18 éves programfejlesztő elnyerte a jogot, hogy a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával eljuthasson Stockholmba, az idei Nobel-díj átadó ünnepségére is.

Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny (fotó: Biztonságpiac.hu)
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny (fotó: Biztonságpiac.hu)

 

 

– A verbális kommunikációban korlátozott személyeket segítő termékek  már megjelentek a piacon. Mi volt az a piaci rés, az a specifikum, amelyet megláttál, és ha versenyezni nem is fogsz most még a nagyokkal, de figyelemfelkeltésnek nagyszerű lehet?
– Lehetőségeimhez mérten feltérképeztem a konkurenciát, mások milyen termékekkel vannak jelen a piacon. Azt vettem észre, hogy ezek a termékek nagyon drágák, vagy pedig korlátozott funkciókat nyújtanak. A PictoVerb komplexebb kommunikációs lehetőséget biztosít sokféle célcsoportnak.

– Hallottuk is a gépet válaszolni. Azt kell mondanom, hogy az utóbbi években megjelent beszédgenerátorokkal összevetve nagyon jó hangminőséget produkál. Ebben volt saját fejlesztésed, vagy átvettél valami már meglévő szoftvert?
– A külső SVOX TTS (text-to-speech) motort használtam, az angol nyelvű megszólaltatáshoz pedig a Google TTS beszédszintetizátorát.

– Egy ilyen eszköz esetében a kezelési felület nagyon fontos, no meg az is, hogy minél kevesebb lépésben jusson el a felhasználó a megfelelő menüpontig, vagy válaszig.
– Leginkább az egyszerűségre törekedtem, az intuitív felhasználói felületre. A rendszerem univerzális, jól felismerhető ábrákat, piktogramokat használ. Ezek hosszas tanulás nélkül is könnyen elsajátíthatók. Tartalmaz ezen felül több olyan algoritmust, amely alkalmazkodik a felhasználó igényeihez. Ezáltal például a gyakrabban használt elemek előbbre kerülnek a listában.

– A díj mellé kaptál egy nagy lehetőséget: jelen lehetsz a Svéd Királyi Akadémia Nobel-díj átadóján. Milyen érzésekkel, ambíciókkal készülsz erre?
– Nagy várakozással tekintek elébe. Köszönöm a lehetőséget a Magyar Innovációs Szövetségnek. Mindenképpen rengeteg inspirációra számítok, nagyon motivál, hogy láthatom a világ nagy gondolkodóinak, tudósainak művét. Megpróbálom egyúttal a legjobb tudásom szerint bemutatni a PictoVerb-öt, hátha lesz ott is valaki, akinek ismerőse, családtagja hasznát veheti.

– Talán egyelőre futurisztikus a következő kérdés. A 70-es évektől kezdve Bill Gates, vagy Steve Jobs igen sokat tett hozzá a számítástechnika gyors és látványos fejlődéséhez, napjainkban Mark Zuckerberg az egyik sztárja ennek a területnek. Szerinted bekövetkezhet-e a közeljövőben az, hogy a Nobel-díj bizottság egy programozót tart érdemesnek a díjra?
– Ha nem is a legközelebbi jövőben, de mindenképpen várható, hogy ezek a tudományágak is bekerülnek majd az értékelendő művek közé.

– Nemrég jártam a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában, ahol tanulsz, és azt tapasztaltam, hogy a diákság inkább gyakorlatias fejlesztői területeket keres magának. A teoretikus kutatások mintha kevésbé lennének népszerűek. Meglátásod szerint efelé halad a világ, vagyis a jövőben inkább a gyakorlati megvalósítókat fogják ünnepelni?
– Szerintem mindkettőre egyformán szükség van. Végső soron a kettő összhangja alkotja meg ezt a tevékenységi területet. Az én érdeklódésemből fakadóan mindig valami kézzelfoghatót szerettem volna létrehozni, ami működik is. Emellett célom volt az is, hogy minél több rászorulónak nyújtsak segítséget a programommal.

– A Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola elég nyitott szellemű képzési helynek tűnik. Mennyire képesek a most, vagy egy-két év múlva érettségizők felvenni egy olyan viselkedésmódot, habitust, amely sikerre vezetheti őket? Az egy dolog, hogy a termék jó, a másik oldal az emberi karakter, ami mögötte van, egy jó prezentációval  lehet eladni magatokat is, a terméket is.
– Igen, ez fontos, de az iskolában minket erre is felkészítenek. Azon túl, hogy magas szinten tanuljuk a programozást, és azt, hogy miként kell létrehozni egy szoftverterméket, arra is hangsúlyt helyeznek, hogy magabiztos, jó előadók legyünk. Úgy vélem, hogy ha sikerül egyfajta összefogást megvalósítani az iskolában, akkor együttes erővel képesek lehetnénk akár egy nagyobb projekt létrehozására is, amivel komoly sikereket is el lehetne érni. Vannak háziversenyek, emellett rengeteg fővárosi és országos versenyen is eindulunk. Ezek mind segítenek kifejleszteni a minél jobb prezentációs képességeket bennünk. Nyilván a mai napból is sokat lehet tanulni.

Forrás: IPSzerző: Matykó Károly

Leave a Comment