A Pannon Egyetem is részt vesz a vatikáni múzeumvilágítás cseréjében

A LED 4 ART (a műtárgyak minőségi és energiatakarékos LED világítása) nevű projekt keretében hat közreműködő intézmény – köztük a Pannon Egyetem – újítja fel a Vatikánban található Sixtus-kápolna világítását. Az eddigi nagy teljesítményfogyasztású izzólámpás és nagynyomású kisülő lámpás világítás helyett világító diódák (LED-ek) segítségével oldják meg a helyiség világítását.

 

A múzeumok világításánál a két legfontosabb szempont a művészeti alkotásokban kárt nem tevő világítás megválasztása, illetve olyan színképű fény használata, mely a képeket eredeti színükben mutatja. Az ecélra alkalmas LED-ek megválasztása a színtan és az emberi színes látás mélyreható ismeretét tételezi fel. Hazánkban a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán működő Virtuális Környezetek és Fénytan Kutatólaboratórium rendelkezik ezen ismeretekkel, ezért az EU felkérte a Pannon Egyetem laboratóriumát, hogy a konzorcium tagjaként a LED színképek kiválasztásában segédkezzék.

A fényforrások színhűsége a hétköznapi életben is fontos. A Pannon Egyetem ezen a téren is úttörő munkát végez: angol, belga és kanadai szakemberek közreműködésével tett a közelmúltban tett javaslatot a fényforrások színhűségének korrekt leírására. Ez a munka folytatódik a múzeumi tárgyak színhűségének megóvásához szükséges metodika kidolgozásával. A feladat megoldásában nagy segítséget jelent, hogy Magyarországon is találtak Botticellinek tulajdonított freskókat. Az esztergomi várban a restaurálást végző szakértők segítségével sikerült a középkori falfestmények készítéséhez használt pigmentekre jellemző színképeket meghatározniuk. Remélik, hogy a Sixtus-kápolna megvilágításához kiválasztott fényforrás színképek alapján a hazai múzeumokban is sikerül majd az energiahatékony, a festményekben kárt nem tevő, de a látványt eredeti pompájában visszaadó mesterséges világítást meghonosítani.

Forrás: ec.europa.eu

Leave a Comment