A Mol 340 millió forint támogatást nyert K+F+I projektre

Több mint 340 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Mol kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) ernyőprojektje.

mol

 

A kutatást a kormány támogatja, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezeli és a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozza – derül ki a Mol Nyrt. közleményéből.

A százhalombattai telephelyen megvalósítandó, több mint 800 millió forint összköltségű ernyőprojekt az üzemanyagok és az üzemanyaggyártás fejlesztését, valamint az üvegházhatású gázok csökkentését szolgálja.

A Mol a projekt keretében a kőolaj-feldolgozásban valósít meg fejlesztéseket, mivel az elmúlt években az európai motorbenzin iránti igény jelentősen csökkent, viszont a dízel gázolaj iránti a válság előtt növekedett, az elmúlt években pedig a benzinénél kevésbé esett vissza.

A közlemény szerint a projekt egyebek között olyan üzemanyagok kutatására, fejlesztésére irányul, amelyek speciális gépjárműveknél alacsonyabb fogyasztást és kisebb károsanyag- kibocsátást eredményeznek. Továbbá olyan új technológiákat is kifejlesztenek, amelyek a meglévő finomítóüzemek átalakításával új alapanyagokból teszik lehetővé dízel gázolaj előállítását, az üzemek energia-hatékonyságának növelése mellett.

A projekt az üvegházhatású gázok – elsősorban a szén-dioxid – kibocsátásának csökkentését is megcélozza.

Forrás: MTI

Leave a Comment