A melltartó korábban jelezheti a rákot

Az eddiginél korábbi stádiumban és könnyebben képes kimutatni az emlőrákot egy detektorokkal és adatrögzítővel felszerelt melltartó, amelyet hamarosan piacra dobhatnak az Egyesült Államokban – adta hírül a CBS televízió.

breastcancerwarningbra

 

A First Warning System nevű rákszűrő melltartó kifejlesztése nagyjából két évtizeden át tartott. A vizsgálat során a páciensnek legalább 12 órán át magán kell viselnie a szöveti elváltozások után kutató alsóneműdarabot.

A szerkezet nagyobb hatékonysággal mutatja ki a daganatokat, mint a mammográfiás vizsgálat, amelynek számára Margaret Chen mellráksebész szerint az elváltozások bizonyos esetekben csaknem észrevehetetlenek.

“Az szeretnénk, ha a szerkezetet már 18 éves kortól alkalmaznák a nők éves szűrésén” – jelentette ki a melltartóba applikált szerkezetet kidolgozó Matthew Bernardis.

A melltartó nem sugároz, nem nyomja össze az emlő szöveteit és nem invazív, ezért rutinszerűen alkalmazható. A szerkezet, amelynek forgalmazását a várakozások szerint egy éven belül jóváhagyhatja majd az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság, az előzetes kalkulációk szerint körülbelül 200 dollárba, vagyis átszámítva 44 ezer forintba kerül majd.

Leave a Comment