A magyar mikrobiológusok menthetik meg a Földet

talajAz év egyik legérdekesebb sajtó tájékoztatóján vehettek részt azok, akik a “Teremjen Több Talaj” országos program bejelentésén jelen lehettek. Kiküldött tudósítónk szerint olyan megdöbbentő számokat, statisztikákat jelentettek be az előadók az ország és a világ termőtalajainak rohamos romlásáról, hogy a harcedzett szakújságírók is döbbent némasággal hallgatták.

Kiderült például, hogy hatvan év múlva nem lesz termőtalaj a földön, ha ilyen ütemben folytatódik a művelhető területek műtrágyás kezelése. Magyarországon is 92 százalék a műtrágyával kezelt, és csak nyolc százalék a biotrágyával kezelt művelhető területek aránya. Márton Balázs, az AGRO.bio Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a föld lakosságának 15 százaléka él olyan luxusban mint mi: folyik a csapból a víz, saját lehúzható toalettet használhatunk, kidobjuk a maradék ételt és így tovább. Idegességre van ok: e szerencsések 85 százaléka rövid időn belül új lakóterületet lesz kénytelen keresni.

Mint Bruce Willis, a Föld felé száguldó aszteroidától, ugyanúgy fogják a magyar agyak megmenteni az emberiséget. A magyar mikrobiológia ugyanis képes megmutatni a megoldást: lásd az alábbi sajtóközleményt!

A mezőgazdaságnak újraélesztésre van szüksége
AGRO.bio: már a talajnál eldől, egészséges élelmiszert fogyasztunk-e

Az AGRO.bio Hungary Kft. mai sajtótájékoztatóján a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertették a magyar és globális mezőgazdaság égető problémáit és lehetséges megoldásait. Hazai és nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy mindössze 60 éve van a termő Földnek, amelyről évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80 százaléka pedig többé-kevésbé károsodott. A helyzet itthon sem jobb. Egy hazai felmérés kimutatta, hogy pl. a sárgarépa ásványianyag-tartalma 40 év alatt 4 százalékra csökkent. Az, hogy egészséges élelmiszert fogyasztunk-e, nem az élelmiszeripari gyárakban, hanem már – a rohamosan csökkenő – termőtalajnál eldől. A talajminőség javításához a fenntartható mezőgazdaság szakértője, az AGRO.bio Hungary Kft. mikrobiológiai megoldásokkal (mint pl. a BactoFil baktériumtrágya) és a most bejelentett országos 3T – Teremjen Több Talaj programjával járul hozzá.

A mikrobiológiai megoldásokat fejlesztő és forgalmazó AGRO.bio Hungary Kft. megdöbbentő kutatási eredményekkel igazolja, hogy a termőtalaj, amelyből elfogyasztott élelmiszereink származnak, az utolsó éveit éli – a népesség egyre nő, több élelmiszerre van szükség, ám azok ásványianyag-tartalma drasztikusan csökken.

A tények
Kutatások szerint Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy épül vagy helyreáll (azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre, amíg 1 kg újraéled). Amerikában ez az érték tízszeres, Ausztráliában ötszörös. A helyzet Kínában a legrosszabb, ahol a talajpusztulás mértéke 57-szeres. John Crawford, a Sydney-i Egyetem mezőgazdasági és környezetvédelmi karának professzora komoly szakmai kutatása szerint bolygónkról évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80 százaléka pedig többé-kevésbé károsodott. Dr. Gyulai Iván, az „Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért” igazgatója 2010-ben kiszámolta, mennyi időnk van hátra a termő Földön: mindössze 60 év. Vagyis hozzávetőleg még két generációra elegendő. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem felmérése kimutatta (lásd grafikon), hogy élelmiszer- és takarmánynövényeink ásványianyag-tartalma 30 év alatt rohamosan csökkent: a kukoricánál 31 százalékra, a burgonyánál 9,52 százalékra, a sárgarépánál pedig 4 százalékra.

Az AGRO.bio felhívja a figyelmet arra, hogy nem az élelmiszeripari gyárakban dől el, hanem már a talaj minősége meghatározza azt, hogy milyen élelmiszert fogyasztunk. Ezért 2001-es alapítása óta a cég magyar gyógyszerkutatók, agrárbiológusok bevonásával végez kutatásokat és folyamatosan fejleszt talajjavító mikrobiológiai megoldásokat. Az itt készülő végtermékek – mint a többszörösen díjazott BactoFil baktériumtrágya – a talaj megóvásán, javításán túl az egészséges élelmiszerek előállítását is segítik.

Teremjen Több Talaj!
Nagy feladat vár azokra, akik tehetnek a magyar talajért és a fenntartható mezőgazdaságért, hiszen ez volt és a jövőben is ez lesz Magyarország egyik legnagyobb nemzeti kincse. (Az országban jelenleg 4,3 millió hektár van és folyamatosan csökken.) Ennek szellemében alkotta meg és jelentette be ma az AGRO.bio Hungary Kft. 2014. január elsejétől induló 3T, azaz Teremjen Több Talaj elnevezésű országos programját. Ennek keretében a következő 6 évben – 2020-ig – legalább 500.000 hektár szántóföldön, legalább 10 millió m3 termőtalaj létrehozását fogja megvalósítani. Az újonnan létrejövő félmillió hektár (nagyjából 2 mm vastag) humuszos talaj 2,5 millió m3 csapadékot képes befogadni, majd a növényeknek átadni, ami az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló aszályos időszakokban jelentősen növeli a termesztés biztonságát.

A nagy horderejű 3T program megvalósításához az ötletgazda AGRO.bio a talajművelés és a saját fejlesztésű baktériumtrágya helyes használatáról ad tanácsokat és szántóföldi bemutatókat tart a magyar gazdáknak. Stratégiai partnerként már most csatlakozott talaj-mintavétellel, akkreditált analízisek készítésével és tápanyag-utánpótlási szaktanácsadással az AgroForce Kft., valamint a talajbaktériumok (elsősorban a BactoFil) kijuttatásában szakértő FarmCenter Kft.

„A tény, hogy csupán 60 évre elegendő a termőföldünk, nehezen elképzelhető, de sajnos igaz. A 3T programban főszerepet játszó baktériumok milliárdjaival lassítani tudjuk ezt a folyamatot, napról napra, évről évre. Hátha nyerünk legalább egy évet… Nem kétséges: a magyar mezőgazdaság sürgős újraélesztésére van szükség. Ehhez olyan szövetségeseket várunk, akiknek fontos, hogy a hazai termelők egészséges, tápanyagokban gazdag élelmiszert állíthassanak elő és legyen elég hely a termesztésre.” – tette hozzá Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója.

Vértes Tímea, a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának vezető tanácsosa beszámolt a Nemzeti Biodiverzitás Stratégiáról, amelynek időhorizontja (2014-2020) egybeesik az AGRO.bio 3T programjával. A stratégia lényege, hogy a talajban lévő baktériumok 95 százaléka még ismeretlen, ezért fontos a talajok megőrzése, hiszen ezek a baktériumok az emberiség jövőjét és életben maradását jelenthetik.

A sajtóesemény végén a résztvevők betekintettek a volt – megszűnése előtt világhírű – Gyógyszerkutató Intézet helyén működő Fermentia Kft. fermentációs üzemében folyó kutatás-fejlesztés és előállítás folyamatába is. Az AGRO.bio Hungary Kft. éves szinten 80-100 millió forintot fordít K+F programjaira, melyekben új formulákat, termékeket fejleszt.

Leave a Comment