A legtehetségesebb magyar fiatal tudós jelöltek az Akváriumban

A Magyar Innovációs Szövetség az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki június 10-én, az Akvárium Klubban.

 

Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny (fotó: Biztonságpiac.hu)
Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny (fotó: Biztonságpiac.hu)

 

Az elismeréseket Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől, a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

Az első díjasok közül Perez-Lopez Áron Ricardo (ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium) a vastagbélrák és a cukorbetegség lehetséges hálózatos gyógyszercélpontjain végzett vizsgálataim alapján megalkotott egy olyan új szűrőeljárást, amely hálózatos információ-terjesztő képességük alapján választja ki a kevés mellékhatással rendelkező gyógyszercélpontokat.

Hegyesi Donát Sándor (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen) egy olyan pókerrobotot épített, amelynek célja a szórakoztatás, de e mellett a játékos még a saját taktikáján is csiszolhat.

Zsombori Balázs (Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola) pedig egy olyan új megoldásokat tartalmazó PictoVerb programot fejlesztett ki, amely a verbális kommunikációjukban akadályozott, illetve a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek nyújt segítséget, melynek technikai háttere a megfizethető, általánosan elterjedt Android operációs rendszerű táblagép vagy okostelefon.

A 2013. évben kiválasztott, legtehetségesebb 19 pályázat, a nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt 2 projekttel közösen június 10-11-én, 10:00 és 18:00 között kerül bemutatásra az Akvárium Klubban.

Perez-Lopez Áron Ricardo, Hegyesi Donát Sándor és Zsombori Balázs részt vesz szeptember 17-22. között Prágában, az Európai Unió “Fiatal Tudósok Versenyén”, melyen 35 ország fiataljai versenyeznek az értékes pénz- (3500-7000 euró) és különdíjakért.

A tehetséges magyar fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen, a London International Youth Science Forum-on, illetve a China Adolescent Science & Technology Innovation Contest című versenyen.

Forrás: IP

Leave a Comment