A kormány tesztpályára vinné a hazai járműgyártást

OETTINGER, Günther; Varga Mihály -- autóipar -- járműipar -- konferencia -- Bosch -- alternatív jármű (fotó: MTI)

A hazai járműgyártás technológiai megújítását szolgálja az a tesztpálya, amelynek létrehozásáról szándéknyilatkozatot írt alá Varga Mihály, valamint a kutatás-fejlesztésben résztvevő intézmények és autóipari cégek vezetői. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: Magyarország csak akkor lehet kezdeményező és aktív részese az európai gazdaság megújításának, ha képes alkotó módon hozzájárulni a legmodernebb ipari eljárások kialakításához.

A legújabb technológiák fejlesztésének egyik gátja a tesztelési kapacitások hiányossága – szögezte le Varga. A kormány múlt heti döntése értelmében Zalaegerszegen megvalósuló tesztpálya ipari igényekre építve megerősítheti Magyarország hosszú távú versenyképességét és a regionális járműipari pozícióját, növelheti a működő tőke-beáramlást, erősítheti a vállalati-felsőoktatási együttműködést, ezek mellett fenntartható kutatói munkahelyeket teremthet – emelte ki a szakminiszter.

Jelenleg 500 kilométeres körzeten belül nem található a leendő hazai tesztpályához még csak hasonló sem, így lehetőség nyílik a régiónkban megtelepedett járműipari vállalatok magas színvonalú igényeinek kielégítésére is.

A szándéknyilatkozatban foglaltak szerint az aláírók együttműködésre törekszenek az autonóm járművek, az elektromobilitás, az intelligens út-jármű-rendszerek (connected-car), a valós körülmények közötti fogyasztás és emissziómérés (RDE) valamint az aktív biztonsági rendszerek területén.

A szándéknyilatkozat aláírói: Reinitz Zoltán, az Avl Autókut Mérnöki Kft. vezetője, Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Henning Döll és Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. vezetői, Mészáros Csaba, az Evopro Kft. vezérigazgatója, Monostori László, az MTA SZTAKI és Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. igazgatója, Javier González Pareja, a Robert Bosch Kft., Stasztny Péter, az Smr Hungary Bt., Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft., Aodh Mac Fhionnbhairr, a Tüv Rheinland Intercert Kft., valamint Nagy Tibor, a Zf Hungária Kft. képviselője.

Leave a Comment