A globális innováció élvonalába kerülhet Magyarország

Finanszírozás, hosszú távú együttműködés és a globális trendekhez alkalmazkodó stratégia kell ahhoz, hogy megerősödjön Magyarország és Közép- és Kelet-Európa szerepe a nemzetközi innovációban – hangzott el az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a GE kerekasztal-beszélgetésén a Magyar Tudományos Akadémián.

GE_AmCham_kerekasztal_20130214_450px

 

A résztvevők Európai Parlament, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a gödöllői Szent István Egyetem és a GE Foundation Scholar-Leader program képviselőivel közösen azt járták körül, miként lehet együttműködve elősegíteni Magyarország és Közép- és Kelet-Európa nagyobb szerepvállalását a nemzetközi innovációban.

A 25 ország mintegy háromezer vezetőjének tapasztalatait vizsgáló GE Globális Innovációs Barométere szerint az üzleti vezetők továbbra is stratégiai prioritásnak tekintik az innovációt, azonban általános bizonytalanság tapasztalható a jelenlegi, kihívásokkal teli gazdasági környezetben. A statisztikák szerint a fejlesztések terén a régió országai elmaradnak az élenjáróktól, ugyanakkor az innováció fokozott jelentőségét és gazdaságformáló hatását bizonyítja a technológiai export kifejezetten magas aránya, és az azt elősegítő nemzetközi befektetések volumene.

Az AmCham, missziójának tekinti az ország versenyképességének javítását – jelentette ki Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke. Mindehhez befektetőbaráttá kell tenni az országot, átlátható pályázati rendszerre, kiszámítható politikai és gazdasági környezetre, versenyképes munkaerőképzésre van szükség. Benkő szavai szerint az sem elképzelhetetlen, hogy Magyarország a globális innováció élvonalába kerüljön, és megszülethessen a „Budapesti Szilícium Völgy”, amelynek képviselői az egyre erőteljesebb magyar startup cégek lehetnek.

Nemzetközi befektetőként a GE keresi az új együttműködési lehetőségeket, és partner szeretne lenni a piacképes munkaerő fejlesztésében, a jövő szakembereinek magas szintű képzésében, valamint a nemzetközi innovációs munkamegosztás elősegítésében – mondta Reich Lajos, GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója. A nagyvállalatok számára vonzó, pezsgő innovatív világ megteremtéséhez a GE a szakképzést segítő ösztöndíjprogramokkal, konkrét technológiafejlesztéshez hasznosítható témákkal, a kutatásokat ösztönző vállalati kockázatvállalással, és a startup cégek támogatásával járul hozzá. A társaság jelenleg 225 mérnököt foglalkoztat Budapesten az orvosi szoftvertechnológia-fejlesztésben.

Magyarországnak nagy hagyományai vannak az innováció első fázisaiban, azonban ki kell alakítania azt a támogató kultúrát és struktúrákat, amelyek elősegítik az innováció további szakaszainak megvalósulását. Mindehhez szükség van az innovációt támogató szabályozásra, uniós és kormányzati együttműködésre, a partnerkapcsolatok elmélyítésére és a nemzetközileg versenyképes munkaerő képzésére. A hazánkban három K+F szervezetet üzemeltető GE példája is azt mutatja, miként segítheti egy nagybefektető az ország integrációját a nemzetközileg versenyképes innovációba. A GE mélyen integrálódott a hazai gazdaságba, hiszen együttműködünk az egyetemekkel, magyar kkv-kal is – hangsúlyozta fórumon Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója, az AmCham Innovációs Bizottságának elnöke.

Az egyetem lehet az a szellemi inkubátor, ahonnan megfelelő piaci szereplőkkel és szakmai együttműködő partnerek bevonásával kinőhetnek a holnap innovátorai. A vállalatokat be kell vonni a képzésbe és a tananyag-fejlesztésébe, a diákokat pedig be kell integrálni a vállalatok munkájába – fogalmazta meg a beszélgetés során Solti László, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szent István Egyetem rektora.

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerint az innováció alakítja a jövőt, ezért, azokat a forrásokat, amelyeket dedikáltan kap az ország a strukturális és kohéziós alapokból, célszerű erősen és koncentráltan kutatás-fejlesztésre fordítani. Az NGM számításai szerint a következő hét évre a strukturális alapokból 410 milliárd forintnyi juthat közvetlenül kutatás-fejlesztésre.

 

One Thought to “A globális innováció élvonalába kerülhet Magyarország”

Leave a Comment