A britek betanítják az utat az autónak

Az Oxfordi Egyetemen olyan navigációs technikát fejlesztettek ki, amelynek segítségével az autó fedélzeti rendszere megtanulja az egyes útvonalakat.

Drive

 

Egészen olcsó lehet az önmagát vezető autó “robotsofőri” képességét biztosító brit technika, akár 100 fontra (35 ezer forintra) is lemehet az ára – jövendöli Paul Newman, az Oxfordi Egyetem professzora.

A brit egyetemen olyan rendszert fejlesztettek ki, amelyhez nem szükséges GPS – műholdas útikalauz – segítsége, hanem lézerekkel és kamerákkal megjegyeztetik a kocsi számítógépével az útvonalat, és amikor ismét arra jár autójával annak vezetője, a kocsi a következőt mondja: “Ismerem ezt az utat, akarja, hogy én vezessek?”

Az automatikát a számítógép képernyőjének megérintésével lehet bekapcsolni. A kikapcsolás is egy pillanat műve: elég a fékpedálra lépni, és máris visszaadja a robotsofőr a vezetést.

A rendszer jelenleg 5 ezer fontba kerül – 1 millió 750 ezer forintba -, de Newman szerint reális a remény, hogy ennek az ötvenedére zsugorodhat idővel az ár.

Az önvezető kocsi képességeit valódi forgalomban még nem tesztelték, egyelőre csak egy külön erre a célra megépített pályán ellenőrzik – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Forrás: The Daily Telegraph/MTI/IP

Leave a Comment