3D-s technológiai innovációk a turizmus, az oktatás és a sport szolgálatában

Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott, mintegy 1,5 milliárd forintos összköltségű SziMe3D projekt legújabb eredményeit ismertették a fejlesztésben résztvevő szakemberek.

SziMe3D_1

 

A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMe3D Kft. által végzett 3D-s technológiai innovációs fejlesztések a turizmus, az oktatás és a sport területén kívánnak új, innovatív alkalmazásokat bevezetni a hazai és a nemzetközi piacokon.

A SziMe3D projektben fejlesztett termékek különlegessége, hogy képek, videók egységes, nem szemüveges 3D-s képi technológiával történő megjelenítésére képesek, valamint, hogy olyan felhasználók számára biztosítanak eszközrendszert 3D-s anyagok készítésére, akik nem jártasak a 3D-s tervezésben, illetve projekcióban.

A termékek közül a 3DAR a hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek 3D digitális megőrzésének módját fejleszti tovább és muzeális, turisztikai, oktatási hasznosítását végzi. Összesen öt műemléki helyszín – többek között a Miskolctapolcai Bencés Apátság és a tarpai honfoglalás-kori sír -, valamint negyven kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlék – például a visegrádi Múzsák kútja –  3D-s modelljét elkészítő alprojektben a nemzeti értékek közé tartozó műemléki tárgyakat fehérfényű lézeres eljárással milliméterről milliméterre rögzítik egy 3D szkenner segítségével.

A 3DSyllabus használata az oktatók számára teszi könnyebbé a 3D-s tananyagok elkészítését.  A projekt keretében már elkészült a funkciók, komponensek, fejlesztési eszközök meghatározását magában foglaló rendszerterv, valamint a 3D-s tartalomkezelő szerver. Mindemellett a szakemberek elkészítenek egy a modulárisan továbbfejleszthető 3D tananyag szerkesztési alaprendszert is.  A projekt része egy olyan integrált utazásközvetítő informatikai rendszer kifejlesztése is, amely képes utazásszervezők, turisztikai szervezetek adatbázisba szervezett kínálatának értékesítésére. A SmartTravel projekt keretében egységesen rögzítik szállodák és úticélok adatait, valamint egy hotelinformációs adatokat tartalmazó rendszer logikai terveit is kidolgozzák.

A SziMe3D projekt része a FootballAvatar nevű kísérleti fejlesztés, amelynek fő újdonságtartalma, hogy a labdarúgókat és edzőiket a számítógépes szimulációs helyzetekben trenírozza. A döntéstámogató rendszer kidolgozásában befejeződött a VideoRecord hardver- és szoftverfejlesztés, és stabilizáció. Kidolgozták a projekt során létrehozandó termék elemzését, a mérések megfelelőségét mutató annotációs szoftverrendszert. Elkezdődött az I-QRS Sport Telemetriás Rendszerhez kapcsolódó egycsatornás EKG jel-, valamint lábmozgás modul adatszolgáltatási fejlesztése.

A SziMe3D fejlesztések számára technika és technológia szinten legkorszerűbb fejlesztési feltételeket biztosító 3D Stúdió kialakítási munkálatai is folyamatban vannak. Ennek eredményeként egy olyan kísérleti stúdió épül, amely alkalmas 3D mozgóképi információk felvételére, azok szerkesztésére, valamint további különböző célú feldolgozására.

Alexy Norbert, a SziMe3D Kft. ügyvezetője szerint fejlesztéseik aktívan hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Debrecen az ország egyik meghatározó IT innovációs központjává váljon. A projekt menedzselését klasztertagként segítő DBH Group vezérigazgató-helyettese, Kurtán Zoltán szerint a hazai kis- és középvállalkozások számára a gazdasági válság ellenére jövedelmező megoldás lehet, ha a meglévő innovációs potenciáljukat jobban kihasználják és képesek a saját jövőjükbe befektetni.

A Szilícium Mező Program – a Debreceni Egyetem irányításával – tizenegy évvel ezelőtt indult útjára. A Debreceni Egyetem, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozata szerint Debrecenben egy az egyetem Informatikai Karának tapasztalataira támaszkodva tudásbázist hoznak létre. A Szilícium Mező Program megalapítása óta élen jár az információtechnológiai fejlesztések kidolgozásában és megvalósításában, a kelet-magyarországi régióban.  A Szilícium Mező Klaszter 2008-ban alakult meg 43 taggal, ma az ország második – a Szilícium-völgy mintájára létrehozott – informatikai pólusának számít.

Forrás: 3Dportal.hu

Leave a Comment