3D nyomtatással forradalmasítja a sportcipők világát a Nike

Egyre több ember számára nyilvánvaló, hogy a sportszergyártók a világ legnagyobb innovátorai közé tartoznak. Az azonban még a globális szaksajtót is meglepte, hogy a Nike legújabb futballcipőjéhez a 3D nyomtatást találta a legmegfelelőbb gyártástechnikának.

Nike Vapor Laser Talon
Nike Vapor Laser Talon

 

Igazán high-tech terméknek számít a Nike legújabb modellje: a kifejezetten focisták igényei alapján előállított cipőt múlt vasárnap mutatta be a társaság.

A Vapor Laser Talon névre hallgató, szuperkönnyű, mindössze 16 gramm tömegű, speciális geometriával rendelkező sportcipő gyártására a 3D nyomtatás bizonyult a legkézenfekvőbb megoldásnak.

A Vapor Laser Talon kifejlesztésében a Nike mérnökei mellett Michael Johnson atléta, és a Nike SPARQ csapat is közreműködött. Mint arra Lance Walker, a Michael Johnson Performance igazgatója felhívta a figyelmet: az amerikai foci sarkallatos pontja az úgynevezett “Zero Step”, amikor a sportoló elrugaszkodik a gyepről. Ezt meccsenként egy futball játékos akár negyvenszer is megteszi, és a művelet gyorsasága, vagyis az elrugaszkodás sebessége javarészt a geometrián múlik.

 

Nike Vapor Laser Talon
Nike Vapor Laser Talon

 

A Vapor Laser Talont 40 yardos sprintekre optimalizálták, a cipő 3D printerrel készített talpának geometriáját arra tervezték, hogy maximálisan támogassa a sportolót futás közben.

A talpazat létrehozására a Nike mérnökei a 3D nyomtatásban látták meg a legjobb megoldást, egész pontosan egy “szelektív lézer szinterezés” (SLS) nevű eljárást alkalmaztak, amelynek során apró elemeket lézerrel olvasztanak háromdimenziós alakzattá.

Shane Kohatsu, a Nike cipőfejlesztésért felelős innovációs igazgatója megjegyezte, a Vapor Laser Talon egyetlen cipőre sem hasonlít, amelyet eddig terveztek.

Az SLS technológia forradalmasítja a stoplis cipők talptervezését, és a focin túl számos más sportágban is olyan lehetőségeket nyit a Nike előtt, amelyek a hagyományos sportcipő-gyártási eljárásokkal eddig elképzelhetetlenek voltak – írta Kohatsu a Nike blogján.

Nem csoda, hogy a Nike is a 3D nyomtatás felé fordult a Vapor Laser Talon fejlesztése során, hiszen a térbeli nyomtatási technika az egyik legkézenfekvőbb módja a prototípusok elkészítésének. A 3D printerek segítségével a mérnökök korábban elképzelhetetlen sebességgel tervezhetnek és gyárthatnak le prototípusokat.

Forrás: 3Dportal.hu/Nike/Parametric-Art.com

Leave a Comment