3D-ben nyomtatnak házat a Holdra?

A Fosters and Partners építésziroda tervei szerint a bolygó felszínén megtalálható kőzettörmelékekből építenének házat a Holdon.

A Foster and Partners Holdra tervezett háza (fotó: deezen.com)

 

 

A felfújható szerkezetet a Földről vinnék a Holdra, majd azt egy 3D nyomtatóval készített külső héjjal borítanák be.

A 3D nyomtatókat robotok működtetnék, a készülék pedig a bolygón is megtalálható törmelékanyagot, a regolitot használná.

Az épület helyszíneként a hold déli pólusát javasolják. Az építésziroda tervei szerint a holdi épületet négy személyre tervezik, de igény esetén tovább bővíthető lenne.

A Washingtoni Egyetem kutatócsapata 2010-ben azonosította a hold felszínén a szilikont, alumíniumot, kálciumot, vasat és magnéziumoxidot tartalmazó regolitréteget, amelyből egy 3D nyomtató segítségével szilárd tárgyak hozhatók létre.

A legújabb tervek kidolgozásában az Európai Űrügynökség (ESA) több szervezettel is együttműködött.

A konzorcium szimulált holdtörmelék felhasználásával már egy vákuumkamrában is tesztelte a 3D nyomtató alkalmazhatóságát a Hold felszínén.

Van tapasztalatunk arról, hogy extrém időjárási körülményekre tervezzünk épületeket, és komoly gyakorlatunk van abban, hogy a hasznunkra fordítsuk egy adott helyszín környezeti jellemzőit – mondta Xavier De Kestelier, az építészcég speciális modellező csoportjának vezetője.

A Fosters and Partners építésziroda nevéhez olyan épületek fűződnek, mint a Wembley Stadion, a New York-i World Trade Center vagy a pekingi repülőtér.

Az amerikai Deep Space Industries (DSI) nevű cég a múlt héten jelentette be, hogy aszteroida-közetet használna az épülethez, és 3D nyomtatót küldene az űrbe.

A DSI külön erre a célra fejleszt egy speciális 3D nyomtatót, a MicroGravity Foundryt, amely a tervek szerint 2020-ban kezdheti meg az épületelemek gyártását.

Forrás: 3Dportal.hu/BBC

Leave a Comment